U granatiranju u Bengaziju najmanje 12 žrtava

Najmanje 12 osoba je poginulo, a 39 ranjeno u granatiranju na demonstracijama protiv mirovnog sporazuma Ujedinjenih nacija za Libiju u Bengaziju.
Najmanje 12 osoba je poginulo, a 39 ranjeno u granatiranju na demonstracijama protiv mirovnog sporazuma Ujedinjenih nacija za Libiju u Bengaziju.

Oko 100 ljudi prisustvovalo je skupu u petak kada je više granata poletelo u njihovom pravcu. Demonstranti su protestovali protiv sporazuma o podeli vlasti koji je izneo izaslanik UN za Libiju Bernardino Leon.

Libija je utonula u haos nakon svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el-Gadafija u oktobru 2011, sa dve vlade koje se bore za vlast i oružanim grupama koje se bore za kontrolu nad bogatim energetskim resursima zemlje. Nezvanična vlada kontroliše Tripoli, dok međunarodno priznata vlada deluje sa istoka Libije. Misija UN u Libiji osudila je napad, poručivši da je formiranje vlade nacionalnog jedinstva jedini način u suprotstavljanju usponu Islamske države i krijumčarenju izbeglica iz Libije preko Sredozemnog mora u Evropu.

Poslanik međunarodno priznatog parlamenta Fajez el-Seradž, koji je predložen za premijera vlade nacionalnog jedinstva, izjavio je da je neophodno prevazići političke razlike i delovati zajednički u borbi protiv terorizma. Vlasti u Tripoliju osudile su, takođe, napad, nazvavši ga "kriminalnim i terorističkim činom koji su sproveli oni koji godinu i po dana vode borbe u Bengaziju".

UN su prošlog meseca optužile međunarodno priznatu vladu Libije da namerno pokušava da sabotira mirovne pregovore novom ofanzivom u Bengaziju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet