Bugarski poverenik za integraciju vređa Rome, naziva ih čovekolikim stvorenjima

Vlada u Sofiji trpi kritike zbog učešća radikalnih desničara, među kojima je i poverenik za integraciju, koji Rome naziva "podivljalim čovekolikim stvorenjima", a za Romkinje kaže da "imaju instinkt uličnih kučki", navodi "Dojče vele".
"Imenovanje nacionaliste Valerija Simeonova za poverenika za integraciju zvuči kao loš vic, ali uopšte nije šala", upozorava nemačka medijska kuća.
 
Kako navodi DW, protiv tog poteza bugarske vladajuće koalicije protestuje se naširoko pa se tako početkom sedmice pojavilo otvoreno pismo koje potpisuje 373 intelektualaca i aktivista, a u kojem se traži povlačenje Simeonova.
 
On je već vicepremijer u novoj koalicionoj vladi i pripada Ujedinjenim patriotama, ali potpisnici pisma smatraju da je vodeća funkcija u Savetu za integraciju etničkih manjina - previše, dodaje "Dojče vele", citirajući ocenu iz pisma da je "sramota da istaknuti poštovalac fašističke i neonacističke ideologije bude na takvim pozicijama".
 
Ujedinjene patriote su, inače, savez tri male desnicarske stranke, a Simeonov je lider jedne od njih - Nacionalnog fronta za spas Bugarske.
 
U pitanju je 62-godišnji političar i biznismen, koga DW opisuje kao "zverku medijskog tržišta".
 
"Da baš on bude na čelu Saveta za integraciju može svedočiti jedino o cinizmu vlasti", ocenjuje nemačka medijska kuća, navodeći da je Simeonov pre dve godine o velikoj romskoj manjini usred parlamenta rekao da su "to najodvratnija podivljala čovekolika stvorenja koja hoće hleba bez motike i primaju novac za bolovanje bez bolesti".
 
Simeonov je tada, dodaje DW, istakao da Romi "dečiji dodatak dobijaju za decu koja se na ulici igraju sa svinjama i zahvaljujući ženama koje imaju instinkt uličnih kučki".
 
Njegova desničarska stranka, kako objašnjava "Dojče vele", u svom programu zvanično propagira čišćenje "ciganskih geta" i zatvaranje Roma u ograđene "rezervate" pri čemu se, kažu, treba voditi primerom rezervata za američke Indijance ili australijske Aboridžine jer tako i bugarski rezervati mogu postati "turistička atrakcija".
 
Tokom svoje karijere, napominje DW, Simeonov je pominjao čak i potrebu za "modernim koncentracionim logorima".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.