Hakeri ukrali podatke 143 miliona ljudi

Američka kreditna agencija "Ekvifaks" saopštila je da je bila meta hakerskog napada koji je omogućio pristup ličnim podacima oko 143 miliona Amerikanaca.
Kompanija sa sedištem u Atlanti, jedna od tri najveće kreditne agencije u SAD, saopštila je da su kriminalci pomoću aplikacije za veb-sajt došli do podataka, a da je napad trajao od sredine maja do jula.
 
Hakeri su imali pristup imenima klijenata agencije, njihovim brojevima socijalnog osiguranja, datumima rođenja, adresama, a u nekim slučajevima i brojevima vozačkih dozvola. Ti podaci su dovoljni za krađu identiteta. Takođe su ukradeni brojevi kreditnih kartica oko 209.000 ljudi.
 
"Ekvifaks" je saopštio da hakeri možda imaju i "ograničene lične podatke" o britanskim i kanadskim stanovnicima. Kompanija je otkrila hakerski napad 29. jula, ali je tek u četvrtak obavestila svoje klijente, ne objašnjavajući zašto je toliko čekala.
 
Tri direktora "Ekvifaksa" su prodala svoje deonice ukupne vrednosti 1,8 miliona dolara samo nekoliko dana pošto je otkriveno da je agencija bila meta napada. "Ekvifaks" je saopštio da direktori "nisu znali da se upad desio u trenutku kada su prodali svoje deonice".
 
Informacije kreditnih agencija pomažu zajmodavcima da odluče da li da odobre zajmove za kuće, automobile ili kreditne kartice, a ponekad ih koriste i poslodavci pri zapošljavanju novih radnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.