Veliki kruzeri ogromni zagađivači, ne smeju u jedan deo Venecije

Vlada Italije i zvaničnici Venecije postigli su dogovor o planu za blokiranje prolazaka velikih kruzera u vodama kod Trga Svetog Marka u Veneciji, zbog čega će biti preusmereni na obližnju industrijsku luku.
Veliki kruzeri ogromni zagađivači, ne smeju u jedan deo Venecije
Foto: Pixabay
U okviru dogovora koji je postignut posle višegodišnje debate još nisu usaglašeni finalni detalji, piše AP, dodajući da su zvaničnici vodili računa o balansu između zabrinutosti za delikatan ekosistem Venecije i za radna mesta, između ostalog, u turizmu.
 
Ministar saobraćaja Italije Gracijano Delrio rekao je da će kruzerima naposletku biti zabranjen pristup venecijanskom kanalu Đudeka i oblasti kod Trga Svetog Marka. Delrio je rekao da će plan postepeno biti sproveden u fazama tokom narednih tri do pet godina i da će sva plovila težine preko 55.000 tona morati da budu preusmerena severno od grada Margera.
 
Odluka je doneta nakon pritužbi lokalnih stanovnika i upozorenja Uneska koji je naveo da bi Venecija mogla da se nađe na listi "ugroženih" lokacija.
 
Aktivisti za zaštitu životne sredine međutim smatraju da udaljavanje brodova od jednog dela grada neće doprineti zaštiti delikatnog ekosistema Venecije.
  • Zivan

    09.11.2017 08:00
    Jadransko more je malo i plitko,a prebogato raznovrsnom florom i faunom. Stoga bi, radi zaštite ekosistema, kruzerima trebalo zabraniti da plove njime...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet