Šestoro mrtvih u sukobima u Gazi

Najmanje šest Palestinaca, među kojima dve žene, poginulo u izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze.
Najmanje šest Palestinaca, među kojima dve žene, poginulo u izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze.

U izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze poginulo je najmanje šest Palestinaca, od kojih dve žene.

Odmazda je usledila nakon što su u zoru ispaljene dve rakete na Izrael. Nakon udara izraelske armije ispaljene su mine na izraelske gradove kraj pojasa Gaze. Većina je pala na otvoreno područje i nije bilo povređenih, ni štete.

U jučerašnjoj izraelskoj odmazdi na antitenkovsku raketu, koja je pogodila školski autobus povrediši dvoje ljudi, ubijeno je pet Palestinaca. Hamas je posle toga proglasio unilateralni prekid vatre, koji je stupio na snagu u 23 sata po lokalnom vremenu.

Posle nešto više od dve godine povremenih sporadičnih okršaja na granici, nasilje je iznenada eskaliralo prošlog meseca, što je izazvalo jaču izraelsku odmazdu.

Analitičari u Gazi navode da islamistički Hamas hoće da istakne da polaže pravo da rukovodi palestinskim narodom i skrene pažnju sa apela narodnih masa na pomirenje sa rivalskim Fatahom inspirisanih pobunama širom arapskog sveta.

UN i EU su danas izrazile zabrinutost zbog porasta napetosti i pozvale dve strane da se uzdrže i okončaju najnoviju rundu sukoba.
  • Jan Chi

    09.04.2011 12:52
    rat
    U poslednjih cetrdeset osam sati na jug Izraela palo je oko 70 raznih vrsta raketa. Na Askelon i Beer Shevu sinoc je palo najmanje 5 raketa "grad", ali zahvaljujuci najnovijem samoodbrambenom sistemu nijedna od raketa nije pala u te gradove, vec su unistene u vazduhu sto je veliki uspeh. Sinoc u pola jedan po ponoci ovde u Beer Shevi bila je sirena i cuo sam najmanje jednu eksploziju i po zvuku sam znao da je raketa unistena. U petak su Palestinci po prvi put upotrebili protiv tenkovsku raketu radi napada na civilno vozilo. Na srecu, autobus sa skolskom decom je bio prazan, jer su sva deca vec bila kuci, a dete koje je ostalo sa vozacem je u kriticnom stanju! Raketa je aktivirana sa oko tri kolometara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet