Švedska dozvolila promenu pola sa 16 umesto 18 godina

Švedski parlament je danas izglasao zakon kojim se starosna granica za pomenu pola smanjuje sa 18 na 16 godina.
Švedska dozvolila promenu pola sa 16 umesto 18 godina
Foto: Pixabay
Mlađima od 18 godina će za promenu pola biti potrebno odobrenje staratelja, lekara i Nacionalnog odbora za zdravlje i socijalnu zaštitu.
 
Oni koji žele na operaciju promene pola, više neće morati da imaju dijagnozu "rodne disforije" koju stručnjaci definišu kao "stres osoba čiji pol ne odgovara njihovom rodnom identitetu".
Švedska se danas pridružila brojnim zemljama sa sličnim zakonima, među kojima su Danska, Norveška, Finska i Španija.
 
Posle debate koja je trajala gotovo šest sati, za zakon su glasala 234 poslanika, protiv su bila 94, a 21 je bio odsutan.
Usvajanju zakona se protivila populistička partija "Švedske demokrate" sa krajnje desnim korenima, koja podržava Vladu u parlamentu, ali nije deo njene koalicije.
 
Lider Švedskih demokrata Džimi Akeson rekao je novinarima da je "žalosno što je tako olako izglasan predlog koji očigledno nema podršku stanovništva".
 
S druge strane, predstavnik Umerene stranke Johan Hultberg, iz koje dolazi i konzervativni premijer Ulf Kristerson, pozdravio je rezultat glasanja, rekavši da je to "oprezna, ali važna reforma za ranjivu grupu".
 
Kristersonova koalicija desnog centra bila je podeljena o tom pitanju - Umerena stranka i Liberali su uglavnom podržavali donošenje tog zakona, dok je mala stranka Hrišćanske demokrate bila protiv.
  • NN

    19.04.2024 08:48
    Prednjače u svemu
    pa i u debilizmu ...
  • Vuĺe

    18.04.2024 08:34
    glup zakon
    Pol se ne moze promeniti
  • Djorde

    18.04.2024 08:17
    Budalastina
    Znaci ne moze da konzumira alkohol npr.ali moze da promeni pol. Da li su ovi ljudi realni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.