Danas zatvorena "Vikipedija" na engleskom

Crna stranica sa porukom "Zamislite svet bez slobodnog znanja" je danas dočekala internet korisnike koji su pokušali da pristupe engleskim stranicama "onlajn" enciklopedije slobodnog pristupa "Vikipedije".

Crna stranica sa porukom "Zamislite svet bez slobodnog znanja" je danas dočekala internet korisnike koji su pokušali da pristupe engleskim stranicama "onlajn" enciklopedije slobodnog pristupa "Vikipedije".

Ta blokada će trajati 24 časa i izraz je protesta protiv antipiratskih zakona o kojima se danas raspravlja u američkom Kongresu, a predviđaju filtriranje na internetu. Radi se o antipiratskim zakonima SOPA (Stop Online Piracy Act) i "Protect IP" kojima se predviđaju mere filtriranja svakog veb sajta za koga se sumnja da podstiče ilegalno preuzimanje sadržaja. Ukoliko, uprkos protestima, SOPA bude usvojen, on će omogućiti vlastima da ugase sajtove na kojima se nalazi neki ilegalni sadržaj, a njegovo usvajanje, odnosno neusvajanje, mnogi vide kao bitku za budućnost interneta.

Podršku će pružiti i Gugl, koji danas neće zatvarati svoju stranicu, ali će staviti link kojim pokazuje da se protivi predloženom zakonu, a protivljenje je izneo i najveći svetski proizvođač softvera Majkrosoft. Ono što plaši internet kompanije je to da se pojam sajtovi za pretraživanje koristi vrlo široko i da bi onda bile odgovorne za praćanje svih materijala na stranicama sa kojima su povezane, što je veoma teško i skupo.

  • mrva

    18.01.2012 14:30
    @brana
    znaci ako nesto nije apsolutno savrseno i bez greske bolje i da ga nema, iako i u postojecoj formi ima ogroman znacaj i jako je korisno..?
    probudi se-21. vek je!
  • ;)

    18.01.2012 12:29
    Samo iskjučite JavaScript u browseru i sve radi normalno.

  • Брана

    18.01.2012 12:12
    Живело свезнање
    О америчком конгресу све најбоље, дођеш, платиш, лобираш.
    Што се тиче Википедије, тек је то мустра бечка. Идеја енциклопедије у коју 'свако' може да пише шта хоће је благо речено дискутабилна. Идеју о историји у којој се читаве области бришу или преправљају у зависности од потребе је још Орвел обрадио.
    Они новосађани који желе да виде свој град прекривен видео надзором нека и не покушавају да схвате.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet