Pametnu učenicu poslali u kamp za veštice

Vrhunska učenica srednje škole u Gani stara 17 godina bila je primorana da odustane od škole i potraži utočište u logoru za žene optužene za veštičarenje, pošto su je kolege optužile da je "neverovatno inteligentna".
Vrhunska učenica srednje škole u Gani stara 17 godina bila je primorana da odustane od škole i potraži utočište u logoru za žene optužene za veštičarenje, pošto su je kolege optužile da je "neverovatno inteligentna".

Prema izveštajima lokalnih medija, ministarka za žene i decu Gane Hadžia Havavu Boja Gariba intervenisala je nakon što su devojku drugovi iz razreda optužili da "krade mozgove drugih đaka" i da zbog toga dobija najbolje ocene. Srednjoškolka je su poslali u Gambagu, kamp za veštice na severu Gane, pošto su joj članovi lokalne zajednice pretili nasiljem. Ona je puštena da provede Uskršnji odmor sa svojom porodicom, pošto su nevladine organizacije i državni službenici objasnili zajednici da nije veštica, već jednostavno sjajan učenik.

Njen slučaj je privukao toliku medijsku pažnju da je u sredu akademija u glavnom gradu Akri saopštila da želi da joj ponudi stipendiju.

Gariba je rekla da je važno da "takva bizarna maltretiranja devojaka i dece budu iskorenjeni u Gani".

Iako je stav Vlade Gane da veštičarenje ne postoji, u zemlji ima 16 formalnih logora u kojima optužene veštice, obično žene, mogu da traže utočište.

Širom Afrike žene su i dalje u zatvoru zbog sumnje za umešanost u veštičarenja.

  • 05.04.2012 05:13
    Ni kod nas nije nista bolje, samo niko jos nikoga nije proglasio vescem ili vesticom

    kod nas je to drugacije kada se pojave normalne mlade osobe

    one jednostavno ne mogu naci sebi normalan posao i tako polagano odumiru
    s tim sto i one odu u kamp, ali u druge drzave kako posle nekoga vremena mogle ostati u tim drzavama
  • B

    04.04.2012 20:04
    Danas u Gani, sutra u Srbiji
    Ovo je danas vest iz Afrike, a mi se sa našim praznoverjem, korupcijom, nepotizmom, nemarom, mitomanijom i obožavanjem najgorih među nama sve više približavamo tim zemljama.
    Očekujte iz našeg okruženja vesti slične ovoj.
    Evo, izgorela je malo bolja šupa koja se reklamirala kao diskoteka, izgubljeno je 6 mladih života. Vlasnik, zakupci, električar, plesačice s bakljama i 350 posetilaca su se verovatno uzdali u neku vudu-magiju da će sprečiti izbijanje požara. Nauku, zakon i zdravu pamet nisu konsultovali, a sa inspektorima su uvek bili dobri (svi znamo šta to znači).
  • 04.04.2012 18:34
    Kod nas nisu ni oni što bućkaju koješta i to debelo naplaćuju.
    Mislim da je sumnja da ti neko čita misli i krade pamet jedan od simptoma šizofrenije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet