Slovenija namerava da izda autoputeve

Vlada Slovenije odlučila je da mrežu autoputeva u zemlji ustupi koncesionarima na duži rok kako bi obezbedila nedostajuća sredstva u sve praznijem budžetu.

Vlada Slovenije odlučila je da mrežu autoputeva u zemlji ustupi koncesionarima na duži rok kako bi obezbedila nedostajuća sredstva u sve praznijem budžetu.

Slovenački ministar privrede Radovan Žerjav je, saopštavajući novi paket mera za privredni oporavak, rekao da će davanje autoputeva u koncesiju osigurati sredstva za finansiranje investicionih projekata putem direktnih državnih ulaganja i javno-privatnog partnerstva. "Naša namera je da uskoro raspišemo tender za konsultanta koji će do proleća naći investicioni kapital za monetizaciju autoputeva i izgradnju važnih infrastrukturnih projekata", izjavio je Žerjav.

O monetizaciji autoputeva u slovenačkoj vladi se i do sada razmišljalo, ali nikad nije učinjen konkretan korak u tom pravcu. Lane je, naprimer, ministar saobraćaja Patrik Vlačič najavio mogućnost davanja najkvalitetnijih puteva u koncesiju jer je, prema njegovom mišljenju, stanje u slovenačkom državnom preduzeću za puteve - DARS - "postalo neodrživo".

Prema oceni upućenih, pokušaj da Slovenija putem prodaje vinjeta, što je jedan od oblika naplate putarine, namakne "zadovoljavajuća sredstva" nije uspeo, jer je prihod bio mnogo manji od očekivnog. Slovenija je, inače, izgradila mrežu autoputeva koja povezuje Kopar, Maribor, Breganu i Karavanke, a ta investicija je koštala bezmalo sedam milijardi dolara, ili četiri puta više od planirane sume.

  • 15.09.2012 12:33
    Izgleda i oni tamo imaju DS, SPS, G17+ itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet