Moskva: Poziv na ujedinjenje opozicije

Sa mitinga opozicije, koji se danas u Moskvi održava u okviru "Marša miliona", upućeni su pozivi za sprovođenje političkih i socijalnih reformi i ujednjenje opozicije.

Sa mitinga opozicije, koji se danas u Moskvi održava u okviru "Marša miliona", upućeni su pozivi za sprovođenje političkih i socijalnih reformi i ujednjenje opozicije.

Marš miliona, treći po redu ove godine, krenuo je iz centra Moskve, kod spomenika Puškinu, a prvi put su se maršu priključili i aktivisti komunističke partije. Prema procenama moskovske policije, na mitingu se okupilo oko 14.000 ljudi, dok je jedan od lider opozicije Ilja Jašin rekao da je došlo "minimum 100.000 ljudi".

Na skupu su nastupili bivši vicepremijer Boris Njemcov, opozicionari Gari Kasparov Aleksej Navaljni, deput Dume iz partije Pravedna Rusija Ilja Ponomarjov i Dmitrij Gutkov, kao i njihov partijski kolega Genadij Gutkov kojem je juče oduzet mandat.

Ponomarjov je zatražio da se sprovedu socijalne reforme, dok je Gutkov pozvao opoziciju da se objedini. On je pozvao da se nastave protestne akcije jer će, kako smatra, naterati vlasti na ozbiljne ustupke. Govornici su se osvrnuli i na "represije" vlasti, zatražili slobodu političkih zatvorenika, nove izbore, a aktuelnu Dumu su nazvali "nelegitimnom".

Slične protestne akcije organizovane su i u drugim gradovima Rusije, u Vladivostoku, Čiti, Abakanu, Komsomolsku na Amuru, Blagovešćensku, i svuda su prošle bez incidenata. Ovo je treća slična akcija u Moskvi ove godine: prethodna je bila u junu a prva i najveća održana je 6. maja, dan uoči inauguracije predsednika Vladimira Putina, a završila se masovnim neredima u kojima je povređeno oko 30 policajaca a privedeno oko 400 osoba.

  • 15.09.2012 15:06
    Rusija bez Putina i domacih dupelizaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet