Novinaru 10 godina zatvora zbog vređanja monarhije

Tajlandski novinar i borac za prava osuđen je danas na 10 godina zatvora zbog kršenja zakona koji štite kraljevsku porodicu.
Tajlandski novinar i borac za prava osuđen je danas na 10 godina zatvora zbog kršenja zakona koji štite kraljevsku porodicu.

Presuda je doneta uprkos apelima organizacija za ljudska prava da oslobode Somjota Pruksakasemsuka, koji je u zatvoru od 2011. Odluka suda, takođe, oslikava strogost zakona o zaštiti kraljevske porodice koji su kritikovani zbog kršenja slobode izražavanja.

Sporni članci objavljeni su pod pseudonimima u magazinu Glas Taksina, koji je Somjot pokrenuo 2009. kao kompilaciju političkih vesti i tekstova različitih autora. Magazin je u međuvremenu ugašen.

Sud je ocenio da oba sporna članka kleveću kraljevsku porodicu, i daih je Somjot objavio iako je to znao. Sud je novinara osudio na po pet godina zatvora za svaki od članaka. Somjot je najavio da će podneti žalbu na presudu, ali da neće tražiti pomilovanje od kraljevske porodice.

"Čini se da je sud preuzeo ulogu glavnog zaštitnika monarhije, na štetu prava na slobodno izražavanje. Presuđeno je, kako se čini, zbog Somjotove podrške izmeni zakona o kraljevskoj porodici nego štete nanete monarhiji", naveo je u saopštenju direktor ogranka Hjuman rajts voča (Human Rights Watć) za Aziju Bred Adams.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet