Lako je izaći iz Evropske unije?

Velika Britanija može da jednostrano istupi iz EU, a odluka o tome je samo na Britancima, zaključuje francuski list "Figaro".
Velika Britanija može da jednostrano istupi iz EU, a odluka o tome je samo na Britancima, zaključuje francuski list "Figaro".

Ova zaključak list navodi povodom obećanja britanskog premijera Dejvida Kamerona da će, ukoliko na opštim izborima 2015. godine pobede njegovi konzervativci, do 2017. godine biti sazvan referendum o izlasku zemlje iz EU.

Kameron je danas, u dugoočekivanom govoru o Evropskoj uniji, održanom u finansijskom centru Londona, upozorio da bi Britanija, šesta ekonomska sila u svetu, mogla da istupi iz članstva ukoliko EU ne sprovede korenite reforme.

U osvrtu na proceduru koja bi se primenila u slučaju izlaska iz EU, "Figaro" konstatuje da Lisabonski sporazum sadrži klauzulu o povlačenju koja predviđa da "svaka država članica može da odluči, u skladu sa svojim ustavnim propisima, da se povuče iz Unije".

Ta klauzula, odnosno Član 50 sporazuma o Evropskoj uniji, nikada nije primenjena, ali se o njoj otvoreno raspravljalo u jeku grčke krize, kada je zaključeno da je izlazak iz evrozone praktično nemoguć sa pravnog stanovišta, te je jedina realna opcija koja se nudila Atini bila da napusti EU na osnovu Člana 50.

Ukoliko odluče da napuste EU, Britanci bi trebalo da tu odluku dostave Evropskom savetu, a potom da pregovaraju o modalitetima izlaska.

Sporazum o povlačenju se može zaključiti ukoliko ga odobri kvalifikovana većina država članica, pošto ga prethodno odobri Evropski parlament.

Od tog momenta, raskid je definitivan i sprovodi se u roku od najviše dve godine, tako da, teoretski, Britanija može da izađe iz EU najkasnije 2020. godine, ukoliko njeni građani tako odluče na referendumu koji bi se, prema planu koji je Kameron danas izneo, održao 2017. godine.

Da bi smanjio rizik, britanski premijer namerava da, počev od 2015. godine, sprovede mnogo teži zadatak, na političkom i pravnom planu, a to je da ponovo pregovara o članstvu svoje zemlje, kako bi svojim biračima ponudio "bolji sporazum" sa EU.

Evropski sporazum, kao i svi međunarodni tekstovi, može da bude podvrgnut preispitivanju u svakom trenutku na zahtev jedne ili više strana, ali je za usvajanje i najmanje izmene potrebno jednoglasno "da".

Druge evropske prestonice nemaju ni najmanju želju da otvore ovu "Pandorinu kutiju", zaključuje francuski dnevnik, ocenivši da će se u pregovorima koji slede na stolu naći sve, i ono što Britanci žele da "iščupaju" od EU, ali i ono što bi druge zemlje zauzvrat tražile od Londona.

  • Liman Forever

    23.01.2013 17:29
    Napalm Death
    Death EU, Freedom for Serbia!
  • seljak

    23.01.2013 16:57
    @goran
    Gorane,
    u slucaju da V.Britanija istupi iz EU,na njeno mesto dolazi Srbija.
    Prava rezerva,baraba po svemu.
  • Goran

    23.01.2013 15:47
    Jel mozete samo da predpostavite na kom mestu je Srbija i njen ulazak u EU, na listi njihovih problema koje resavaju? :) Ja ne znam, ali cenim negde oko 16942 mestu. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet