Grčka prinudno mobiliše štrajkače

Grčka vlada uvela je prinudnu mobilizaciju kako bi primorala radnike gradskog saobraćaja, koji osam dana štrajkuju, da se vrate na posao.
Grčka vlada uvela je prinudnu mobilizaciju kako bi primorala radnike gradskog saobraćaja, koji osam dana štrajkuju, da se vrate na posao.

Vlada u Atini zapretila je otkazom onima koji se ne odazovu njenom pozivu.

Sindikati koji protestuju zbog smanjenja plata odbili su povratak na posao, uprkos sinoćnom sudskom nalogu da to učine.

Ovonedeljni prekid saobraćaja metroa i drugog gradskog prevoza prouzrokovao je haos širom Atine i primorao građane da na posao idu taksijem ili pešice.

Po zakonu o "hitnim situacijama u miru" iz 2007, neodazivanje prinudnoj mobilizaciji kažnjava se sa minimalno tri meseca, a maksimalno sa pet godina zatvora.

Zaposleni u metrou odbacili su izmenu svojih kolektivnih ugovora kao deo reforme sistema plata u javnom sektoru, i štrajkuju jer će im, po računici sindikata, plate prosečno biti manje za 25 odsto.

Mere štednje uvedene su po zahtevu međunarodnih kreditora u zamenu za pomoć pri otplati kredita prezadužene države. Uslovi za dobijanje međunarodne pomoći produbili su ekonomsku krizu - Grčka je u šestoj godini recesije, a stopa nezaposlenosti premašila je 26 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet