Foklandi: Rekordna izlaznost na referendumu

Stanovnici Foklandskih ostrva masovno su izašli na referendum, raspisan s ciljem da pokažu svetu da žele da ostanu pod upravom britanske krune.
Stanovnici Foklandskih ostrva masovno su izašli na referendum, raspisan s ciljem da pokažu svetu da žele da ostanu pod upravom britanske krune.

Sa druge strane, Argentina tvrdi da polaže pravo na suverenitet arhipelaga. Buenos Ajres nazvao je dvodnevni referendum besmislenim, ali, prema izveštajima s lica mesta, više od 90 odsto ljudi, sada po pljusku, čeka da glasa na jedinom izbornom mestu u prestonici Stenliju.

"Odziv birača je neverovatan", ocenio je Bari Elsbi, član foklandske zakonodavne skupštine, koji je takođe stao u red ispred gradske skupštine.

Na referendumu, koji su inicirali stanovnici tog neplodnog arhipelaga od oko 200 ostrva u južnom delu Atlantskog okeana, od 1.672 glasača će biti traženo da se izjasne da li žele da Foklandi zadrže sadašnji politički status britanske prekomorske teritorije.

"Nije važno šta kažu Argentinci, ostatak sveta neće ignorisati rezultate glasanja", dodao je Elsbi, 57-godišnji doktor iz Velsa, koji je došao na Folkande 1990. po ugovoru na dve godine i ostao tamo do danas.

Britanija vlada tim ostrvima još od 1833, ali Buenos Ajres tvrdi da su ona okupirana argentinska teritorija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet