Kralj čokolade inaugurisan u novog predsednika Ukrajine

Petar Porošenko, 48-godišnji ukrajinski milioner, položio je danas zakletvu u parlamentu i postao peti predsednik Ukrajine od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine.
Petar Porošenko, 48-godišnji ukrajinski milioner, položio je danas zakletvu u parlamentu i postao peti predsednik Ukrajine od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine.

Inauguraciji Porošenka za novog predsednika Ukrajine, prisustvovalo je 56 stranih delegacija, od kojih su se u 23 delegacije nalazili šefovi država, vlada i parlamenta.

Američku delegaciju predvodio je potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji će u Kijevu razgovarati sa Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom o "planovima ukrajinske vlade za sprovođenje demokratskih reformi, ekonomski razvoj i smirivanje krize u istočnom delu te zemlje", saopštila je Bela kuća. On će razgovarati i sa predsednikom Moldavije Nikolajem Timoftijem o situaciji u regionu. Srbiju na inauguraciji u Kijevu predstavlja savetnik predsednika Srbije za spoljne poslove Ivan Mrkić.

Novi ukrajinski predsednik u govoru posle inauguracije pozvao separatiste na istoku zemlje da polože oružje i rekao da će garantovati bezbedan povratak ruskih boraca kući. "Ja ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir i želim da zavlada mir. Molim vas, položite oružje i ja garantujem imunitet svima koji nisu okrvarili ruke", izjavio je Porošenko.

On je obećao da će očuvati jedinstvo zemlje, a stanovnicima Donjeckog regiona, koji je uglavnom u rukama proruskih snaga, obećao je da će decentralizovati vlast i garantovati slobodnu upotrebu ruskog jezika. Porošenko je istakao da neće biti kompromisa sa Rusijom po pitanju proevropskog stava i statusa poluostrva Krima. "Krim je bio i ostaće ukrajinski. Ja sam to jasno rekao ruskom predsedniku u Normandiji", kazao je on.

Porošenko (48), tajkun poznat kao "kralj čokolade" i vlasnik popularnog TV kanala, fabrike automobila i brodogradilišta, imao je u kampanji podršku istaknutog političara i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jurija Lucenka, kao i bokserskog šampiona koji je prešao u političare Vitalija Klička. U svom izbornom programu, pod sloganom "Kraj haosu i ratu", Porošenko je obećao da će poveriti veća ovlašćenja regionima u očiglednom pokušaju da smiri tenzije na istoku, a istovremeno sačuvati Ukrajinu kao jedinstvenu državu i povećati budžet vojsci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet