Sankcije Rusiji koštaće EU 90 milijardi evra

Sankcije koje je EU uvela Moskvi zbog ukrajinske krize neće škoditi samo Rusiji, već će koštati i evropsku ekonomiju i to oko 90 milijardi evra do kraja 2015. godine.

Sankcije koje je EU uvela Moskvi zbog ukrajinske krize neće škoditi samo Rusiji, već će koštati i evropsku ekonomiju, i to oko 90 milijardi evra do kraja 2015. godine.

Prema navodima analitičara, Rusija će uzvratiti kontramerama, čime će EU izgubiti čak 40 milijardi evra ove, a 50 milijardi naredne godine. Ekonomisti upozoravaju da takvi gubici Evropi, koja je tek počela da se oporavlja od krize, sada nisu potrebni.

Naime, EU je od 1. avgusta uvela dosad najteže sankcije Rusiji, optužujući je da podržava pobunjenike u Ukrajini. Njima su obuhvaćene velike banke i zaustavljeno je finansiranje svih ruskih projekata. Pored toga, uveden je embargo na uvoz i izvoz oružja, a zabranjen je izvoz u Rusiju tehnologija koje mogu da se koriste i za civilnu i vojnu industriju. Sankcije su uvedene i na isporuku Rusiji visokotehnološke opreme za naftnu industriju.

Stručnjaci upozoravaju da će Rusija ubrzo uzvratiti Evropi istom merom i da bi to moglo da bude pogubno. Prema proračunima, najteže će biti Italiji, koja tesno sarađuje sa Rusijom, a koja se bori da povrati svoju ekonomiju posle krize. Međutim, sankcije Rusiji neće se dobro odraziti ni na najjaču evropsku provredu - Nemačku. Prema navodima njihovih stručnjaka, u nemačkim firmama koje sarađuju sa Rusijom biće ugroženo čak 500.000 radnih mesta. Takođe, trgovina koja između dve zemlje sad iznosi 80 milijardi evra godišnje, pretrpeće milionske gubitke. Uz sve to, Nemačka je zavisna od ruskog gasa - čak 40 odsto tog energenta uvozi iz Rusije.

Posledice sankcija Rusiji već su osetile velike firme. Evropske berze zabeležile su pad veći od pet odsto nakon najave sankcija Moskvi prošle nedelje, a najviše su potonule akcije "Dojče banke" i "Sosijete ženeral banke", koje imaju velike poslove u Rusiji. Takođe, pale su akcije i "Adidasa".

Zbog mogućih strahovitih gubitaka negodovale su velike naftne kompanije u Evropi. Među njima su "Rojal dačšel", koji je 10 milijardi dolara uložio u zajedničku firmu sa Rusijom u istočnoj Ukrajini, kao i "Britiš petroleum", koji ima 20 osto udela u ruskom "Rosnjeftu".

Sa druge strane, nemačka auto industrija, koja je posebno ugrožena sankcijama, najavila je da ih neće poštovati. "Folksvagen" je već objavio da mu je prodaja u Rusiji pala osam odsto. "Mercedes", koji je u prvih šest meseci ove godine u Rusiji povećao prodaju za 40 odsto, takođe ne želi da rizikuje, kao ni "Dajmer", koji je u Rusiji nedavno otvorio fabriku sa 600 radnika.

Poljska je već osetila posledice uvođenja sankcija EU Rusiji. Moskva je uvela embargo na uvoz jabuka i drugog voća i povrća iz Poljske. Zbog toga je ministar poljoprivrede Marek Savicki tražio kompenzaciju od EU. "Nama je blokirano veliko tržište i to ne našom voljom. Ukoliko Evropa solidarno pomaže proevropske ambicije Ukrajine, onda je dužna da solidarno odgovara i za ekonomske gubitke", rekao je on.

  • 06.08.2014 22:42
    "Nemačka i Rusija već 15 godina imaju razvijenu ekonomsku saradnju"

    Nemačka ujedno najviše radi na produbljivanju (i idejni je kreator)ove krize. A pogodite ko je od evropskih država najmanje zavistan od ruskog gasa.
  • vokille

    04.08.2014 20:14
    @Janko
    Nedavno su napravili dogovor sa Kinom. Nije im uopšte problem da se okrenu tržištu od milijardu ljudi, ima ljudi koji će uzimati taj gas i bez evropljana. A mi možemo nakon toga lepo da isečemo i ono malo šuma što nam je preostalo za grejanje.
  • janko

    04.08.2014 18:37
    @Vokille
    "A kad se zavrne slavina za gas"

    i?

    da li im je to u interesu? a profit?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.