Ukrajina: Do sada poginule 3.543 osobe

Najmanje 3.543 osobe poginule su do sada u sukobima u istočnoj Ukrajini, ako se računa i 298 žrtava pada malezijskog aviona koji je oboren letos.
Najmanje 3.543 osobe poginule su do sada u sukobima u istočnoj Ukrajini, ako se računa i 298 žrtava pada malezijskog aviona koji je oboren letos.

Ovaj podatak saopštila je Kancelarija za ljudska prava UN.

Pomoćnik generalnog sekretara UN zadužen za ljudska prava Ivan Simonovič rekao je da bi taj bilans "mogao da bude značajno veći".

Broj poginulih u sukobima na istoku Ukrajine prethodno je bio procenjen na oko 3.000.

Simonovič je Savetu za ljudska prava UN u Ženevi danas predočio da je svetska organizacija evidentirala povećan broj žrtava, pogotovo između sredine jula i sredine avgusta.

Do uvođenja prekida vatre 5. septembra u proseku su dnevno ubijane 42 osobe. Od tog datuma prosečan broj svakodnevnih žrtava iznosio je oko 10.

  • Y

    24.09.2014 03:52
    Masovne grobnice.
    Pored rudarskog seoceta Komunar pronađene je nekoliko masovnih grobnica, u plitkim jamama ili rudarskim oknima. Leševi u građanskoj odeći (ne maskirnoj, vojnoj), sa rukama vezanim na leđima (znači - nisu stradali u borbi), pretežno muški, ali ima i žena. Pronađeno mnoštvo čauri od 9mm koje koristi revolver "Makarov". Na toj teritoriji operisale su jedinice desničarske Nacuonalne garde, i bataljon "Ajdar", poznat po kićenju nacističkim simbolima. Pri povlačenju, ove jedinice pokušale su da miniraju rudnik, ali nisu u tome uspele. Tako da su tragovi zločina ostali sačuvani. Broj poginulih civila će se, po svemu sudeći, uvećavati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet