FOTO: Srušen najveći spomenik Lenjinu

Posle višečasovnih pokušaja, na Trgu slobode u centru Harkova, večeras je srušen najveći u Ukrajini spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu.

Posle višečasovnih pokušaja na Trgu slobode u centru Harkova večeras je srušen najveći u Ukrajini spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu.

Mediji izveštavaju da su bronzanu figuru Lenjina, visoku 8,5 metara, aktivisti na mitingu za jedinstvo Ukrajine najpre sekli ugaonim brusilicama, a potom je skinuli uz pomoć sajli i krana.


Agencija UNIAN navodi da su aktivisti pokušavali da demontiraju spomenik dva i po sata, a da je nekoliko hiljada okupljenih posle pada spomenika skandiralo proukrajinske slogane.

Na centralnom trgu u Harkovu bila vidljiva simbolika "Desnog sektora", nacionalne ukrajinske zastave i zastave Medžlisa krimsko-tatarskog naroda, dok agencija Interfaks navodi da je rušenje započelo nekoliko ljudi za zastavama Ukrajine i dobrovoljačkog bataljona "Azov", a da su neki od okupljenih bili sa "fantomkama" na glavama.


Na nalogu na "Fejsbuku" savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je da "pri demontaži spomenika niko nije povređen", dok je ministar policije Arsen Avakov saopštio da neće biti prethodno najavljenog istražnog postupka zbog "huliganstva", jer je gubernator Harkovske oblasti Igor Baluta potpisao nalog o demontaži spomenika.

Taj Lenjinov spomenik na Trgu slobode smatran je najvišim u Ukrajini i visok je 20,2 metra, a podignut je 1963. godine, podseća UNIAN.

 

  • Perle rare

    29.09.2014 18:06
    Fain
    Voilà une nation de peuple fachistes, mizérable et perdu dans leur propre histoire.
  • bozans

    29.09.2014 06:34
    istorija
    To je deo njihove istorije, nikakvim rušenjem spomenika to neće promeniti. Ipak to sve izgleda kao veliko i nekontrolisano ludilo. Pitanje je šta će ići da ruše kad im ponestane spomenika?
  • Y

    29.09.2014 00:15
    Gledajte ludilo, gledajte mržnju!
    Spomenik Lenjinu je samo vid skrenute agresije prema svemu što je u UKR "rusko".(Najmanje ruski je upravo Lenjin.) A UKR je - istorijski - kolevka Rusije, spona sa Vizantijom i Hrišćanstvom (988, kada se krstila Kijevska Rusija, još nije bilo podele na Istočnu i Zapadnu Crkvu). UKR potire sebe samu, i hrli onamo gde je niko i nikada prihvatiti neće; svaka prolivena krv onde je svoja sopstvena. Ali, da biste videli pojavu, morati biti izvan nje. Mržnja i ludilo ne dozvoljavaju tu distancu, taj rakurs posmatranja. Zato prava tragedija u UKR tek predstoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet