Island odustaje od EU

Vlasti Islanda nameravaju da povuku zahtev za ulazak u EU, prenosi informativni portal "EUobserver".
Vlasti Islanda nameravaju da povuku zahtev za ulazak u EU, prenosi informativni portal "EUobserver".

"Islandski premijer Sigmundur David Gunlaugson planira da početkom ove godine zvanično povuče prijavu za članstvo zemlje u EU", navodi ovaj internet-portal.

Gunlaugson je juče izjavio za islandski radio Bylgjan da će zahtev biti povučen "vrlo brzo, u prvim mesecima godine" i da će Island paralelno ukinuti mere kontrole kapitala uvedene u 2008. godine.

"Učestvovanje u EU razgovorima više nije opravdano zbog promena u Uniji i zbog toga što ova vlada nije spremna da prihvati sve što je prihvatila prošla. Zbog toga smo opet na početku", rekao je premijer.

Island je podneo zahtev za ulazak u EU 2009. godine. U maju 2013. godine nova vlada je "zamrzla" pregovore. Odluka je bila donesena u svetlu napetosti u odnosima između EU i Islanda, nastalom usled politike EU u vezi sa ribolovom.

  • НиколаНС

    06.01.2015 17:28
    Свака част
    Паметни људи.
  • vreme je

    06.01.2015 12:45
    pametni ljudi, ovo sve objašnjava
    I raskrinkava SVE vlasti u poslednjih 15 godina

    http://tinyurl.com/islandcudo

    Vreme je! Šta se čeka???
  • wapa

    06.01.2015 09:45
    ...
    Da kažem i ovde svoje mišljenje. Smatram, kada si Slovenija ili Island, EU može samo da te unazadi. Nažalost, kada si Srbija, članstvo u EU ti dođe kao prekopotreban disciplinski šamar budali. EU je Srbiji što i mačeta džungli. Daj, udri, kreši!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet