Blage kazne za divljanje motociklista

Tragična pogibija dvanaestogodišnjeg dečaka na pešačkom prelazu na Bulevaru oslobođenja, još jednom je ukazala na bahatost pojedinih vozača u Novom Sadu, kao i na nespremnost svih zaduženih za bezbednost u saobraćaju.  
Tragična pogibija dvanaestogodišnjeg dečaka na pešačkom prelazu na Bulevaru oslobođenja, još jednom je ukazala na bahatost pojedinih vozača u Novom Sadu, kao i na nespremnost svih zaduženih za bezbednost u saobraćaju.

Novosadska policija podnela je krivičnu prijavu protiv Gorana Veinovića koji je u utorak motociklom usmrtio dvanaestogodišnjeg dečaka. Pojedini čevici ispričali su da je vozač motora  podizao vozilo na zadnji točak i vozio prebrzo.

Od početka godine, motociklisti su učestvovali u oko šest procenata svih saobraćajnih nesreća u Novom Sadu, pri čemu su poginula dva vozača.

Motopatrole kao konkurencija pojedincima

Komandir saobraćajne policije, Rade Vukelić tvrdi za Radio 021 da se na Bulevaru oslobođenja svakog dana nalaze do četiri motopatrole. "Atraktivne su one ulice koje svojom konstrukcijom omogućavaju da vozač uhvati zalet i ostvari veću brzinu. Takođe, atraktivni su oni bulevari gde je veći broj drugih učesnika u saobraćaju pred kojima ovakvi vozači žele da se pokažu", smatra Vukelić.

On kaže da iako je broj motociklista koji "divljaju" bulevarima noću veći, saobraćajna policija izbegava da u tom periodu šalje veći broj motopatrola na teren. "To izbegavamo upravo iz razloga jer većina neodgovornih vozača koji upravljaju motociklom saobraćajne policajce doživljavaju kao konkurenciju i izazivaju ih na jurnjavu po gradu", navodi Vukelić.

Grad ne planira da na bulevarima postavi ležeće policajce kako bi se sprečilo divljanje motociklista i drugih vozača. Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za saobraćaj, Siniše Bubnjevića, svaka fizička prepreka više smeta nego što koristi.

"Nije rešenje stvarati prepreke već urazumiti ljude. Mi imamo jako loše obrazovanje, a imamo i slabiju kontrolu nego što bi trebalo da imamo", kaže Bubnjević koji je i sam član jednog moto kluba.

Od početka godine saobraćajna policija je kaznila nešto manje od 1.200 motociklista. Policajac Vukelić kaže da se često dešava da prekršaji motociklista ne budu ni prijavljeni. "Vozači motocikala često ne prijave saobraćajnu nesreću u kojoj učestvuju, jer im u suprotnom ne ginu sankcije. To se uglavnom dešava kada vozač padne sa vozila, jer nas Hitna pomoć obavesti kada je nešto ozbiljnije", navodi Vukelić.

Kazne suviše blage

U Novom Sadu ima oko 50 motoklubova. Veliki broj njih rigorozno kontroliše ponašanje svojih članova, zbog čega je procenat učešća motoraša u saobraćajnim nesrećama veoma mali, tvrdi za naš radio Stanislav Moravčević Cile, iz motokluba "Klasik vils".
"Znamo da postoje neki mladići i devojke koji ne mogu na drugi način da se istaknu, pa akrobacijama i drugim nebezbednim ponašanjem žele da se nametnu i dokažu", smatra Moravčević.

On naglašava da je važno kućno vaspitanje, i ističe značaj edukacije, zbog čega njegov klub organizuje brojne akcije po osnovnim školama u kojima se deci objašnjava kako treba da se ponašaju u saobraćaju. Međutim, dodaje da je vrlo bitno da se pooštre kazne i što pre usvoji novi Zakon o polaganju za motorna vozila.

U saobraćajnoj policiji tvrde da su kazne blage, jer još nisu doneti pravilnici za primenu novog Zakona o saobraćaju, koji je stupio na snagu pre sedam meseci.

  • koJeOvdeBlesav

    23.07.2010 19:01
    >policija izbegava da u tom periodu šalje veći broj motopatrola na teren. "To izbegavamo upravo iz razloga jer većina neodgovornih vozača koji upravljaju motociklom saobraćajne policajce doživljavaju kao konkurenciju i izazivaju ih na jurnjavu po gradu", navodi Vukelić.

    Aha - znaci po toj logici trebalo bi i pljackase banaka pustiti da pljackaju da se ne bi nedajboze unervozili ako vide policiju i poceli da pucaju i nedajboze nekoga i ubiju.... takodje treba pustiti sve vrste neizivljenih manijaka da se izive (npr pucnjavom iz rafala kalasnjikova posle vecere) jer u suprotnom mozda se uplase policije i opale i po njima....

    ok - gosn Vukelicu shvatili smo: policija treba da se ukine potpuno jer svojim samim prisustvom moze samo da pogorsa situaciju....

    Kako te nije sramota da se gledas u ogledalo svakog jutra!
  • Ogorčen

    23.07.2010 16:30
    Sažeta verzija - niko nije kriv i ništa nećemo menjati jer smo nevaspitani i neobrazovani i nemamo para i nije donet pravilnik i nemamo aerodromsku pistu za naše akrobacije i plašimo se noću da ih hvatamo i nećemo ležeće policajce na bulevaru...

    NITI JEDNU VALJANU IDEJU O KAŽNJAVANJU DIVLJAKA NISMO ČULI!

    Oni otprilike hoće da odrasle divljake od 30 godina obrazuju, da ih šalju na kurseve lepog ponašanja u vožnji.

    Da jedan takav njihov divljak nije ubio dvanaestogodišnje dete, bilo bi smešno.

    Ovako, mislim da je poruka narodu jasna - kuglagere u šake i posipajte noću po bulevarima. Policija i "članovi gradskog veća" nemaju ni muda ni pameti da srede situaciju.
  • 23.07.2010 13:55
    kako se prave greske po pitanju /me/rada policije..evo bas danas, 24.07.2010 nesto pose 9h pre podne, kod Futoske pijace policajac uredno zaustavio vozaca skutera, i drzi li drzi predavanje,o opasnosti voznje jer skuteras bio na pesackom prelazu cekao zeleno svetli,u stazi za bicikliste i sedeo na skuteru, skuteras je imao kacigu na glavi, mi nezahvalni gradjani kritikujemo policiju, pa ne moze ona sve da postigne, male skuterase,automobile male kubikaze i jos vremesnea i ove snazne masine da prekontrolisu ili sustignu da kazne obesne vlasnike-vozace

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.