Blerov čovek komandovaće ministrima

O efikasnosti rada na svim kapitalnim projektima u Srbiji uskoro će premijeru Vučiću direktno odgovarati jedan od zaposlenih u "Tony Blair Associates".

O efikasnosti rada na svim kapitalnim projektima u Srbiji uskoro će premijeru Vučiću direktno odgovarati jedan od zaposlenih u "Tony Blair Associates", saznaje "Blic".

On će, kako je potvrđeno u Nemanjinoj 11, biti na čelu centralnog "deliveri junita". Zadatak će mu biti da pomogne da se efikasnije organizuju i realizuju poslovi koje je planirala Vlada. Ispod sebe će imati pet jedinica koje će voditi domaći stručnjaci. Oni će biti na čelu jedinica za: infrastrukturu, poljoprivredu, reformu državne administracije, energetiku i restrukturiranje javnih preduzeća.

Imena vođa ovih podgrupa još nisu poznata, jer se, kako kaže izvor lista, "još traže među našim ljudima koji su bili konsultanti i imaju ozbiljne biografije". Tek iza šefova na tom nivou će odgovarati ministri, odnosno svi nadležni predstavnici državnih institucija. Projekat, bar zasad, neće biti finansiran iz budžeta, već iz donacija.

Čitav proces formiranja svih jedinica pod kontrolom je konsultantske kuće nekadašnjeg premijera Velike Britanije. Inače, baš organizacija izvršne vlasti, oličena kroz formiranje "deliveri junita" je i zaštitni znak Blera. On je ovaj način kontrole sprovođenja politike i rada kabineta premijera (PMDU) uveo u Britaniji 2001. Model su razradili u konsultantskoj kući Mekenzi, nazivajući ga "deliveriologija". Bler je svoj patent više puta prodao vladama širom sveta.

On je trenutno konsultant u Kazahstanu, predsedniku Nazarbajevu. Od 2013. sarađuje i sa Vladom Albanije, savetuje ih po pitanju evropskih integracija. Kao savetnik radio je i za vlade u Egiptu i Kuvajtu, za američku investicionu banku JP Morgan, za fond Mubadala iz UAE i bio član proizraelske lobi grupe. Njegov model organizacije kabineta premijera primenjen je u Indiji, u Australiji, Maleziji...

Projekti stoje, plaćamo penale

- Srbija nije iskoristila dobijenih 3,5 milijardi evra kredita za važne infrastrukturne projekte. To je već dovoljno novca da se stanje popravi nabolje. Do sada u Srbiji nije realizovan nijedan od većih projekata javno privatnog partnerstva, mada su neki započeti - kaže Mateo Patrone, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj.

Srbija je na ime penala za nepovučene kredite iz budžeta prošle godine platila raznim kreditorima preko 6,6 miliona evra.

  • Toma

    07.03.2015 14:35
    rent a vlast
    Izvršnu vlast će da kontroliše stranac, plaćan nekim tudjim novcima navodno. Hahaha pa ovoga nije bilo od 1944. i oslobođenja od četnika i ostalih zlikovaca. Puštamo makar koga u sam vrh državne vlasti. Pa u čijem interesu će da radi taj blerov dron, našem ili tuđem šta vi mislite....

    Ima ovde još pametnih koji nisu napustili zemlju još uvek, samo nijedan nije u SnS. Zašto se njima ne da prilika za stručno upravljanje zemljom, železarama itd...?

    Izdajice ljigava, poltronu beskičmeni i kapitalistički slugo.
  • 07.03.2015 13:20
    E moji naprednjaci... Da nema potrošenih kadrova DS i da vas stranci ne drže na povodcu, vi nebiste ni javni WC mogli da održavate...
  • naivcina

    07.03.2015 11:52
    j
    sramota me sto zivim u srbiji,sramota me sto imam nazalost drzavljanstvo takozvane srbije,sramota sto sam uvek duzan srbiji a ona otima sve sto joj se ponudi a nema nista.Pa jos i ova bagra da vodi nesto u ime ljudi koji prezivljavaju u srbiji jer njih niko nepita.srbijo prokleta si....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.