"Rasizam u Srbiji još nije iskorenjen, treba da nas brinu stavovi mladih"

Rasizam u Srbiji još nije iskorenjen, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić povodom 21. marta - Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.

Rasizam u Srbiji još nije iskorenjen, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić povodom 21. marta - Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.

Poverenica je dodala da je 2014. podneto pet krivičnih prijava zbog postojanja sumnje da je izvršeno krivično delo izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti i da očekuje da se po njima postupi na adekvatan način.

"Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da je rasizam u Srbiji nešto što nismo uspeli da iskorenimo, a to potvrđuju i rasistički motivisani akti nasilja, govor mržnje, segregacija romske dece u školama, nekada izražavanje otvorene mržnje i netrpeljivosti prema Romima", rekla je Petrušić.

Činjenica je, kaže, da nismo uspeli, uprkos tome što su mnoge aktivnosti preduzete, da smanjimo stepen netolerancije i rasističke stavove koji su u glavama mnogih ljudi. Posebno treba da brine, smatra poverenica, da su takvi stavovi izraženi među decom i mladima.

Prema njenim rečima, o tome kakvi su stavovi govori i zabrinjavajući odnos prema azilantima - nevoljnicima koji su došli iz ratovima zahvaćenih afričkih zemalja i sa Bliskog istoka. "To je, takođe, pokazatelj rasizma i ksenofobije", rekla je Petrušić dodajući da u glavama ljudi i dalje postoje stereotipi, predrasude i diskriminatorni stavovi, te da se moramo svi truditi da to promenimo.

  • druze

    21.03.2015 14:33
    jovane m
    zbog te velike tolerantnosti je moja bivsa domovina tu gde je
  • Lala

    21.03.2015 12:41
    tradicija ..
    sovinizam,rasizam,genocid...ali sve u sluzbi samoodbrane
  • marko

    21.03.2015 12:32
    Skoro me je prijatelj pitao : A sto se druzis sa tim Hrvatom ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija