Janković: Nastavljam rad bez obzira na sve; Cvetković: Gašić je pravi domaćin

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da će nastaviti da obavlja svoju Ustavom utvrđenu ulogu kontrole rada organa javne vlasti, bez obzira na sve otpore, navodeći da će nastaviti i okončati postupak kontrole rada svih državnih organa koji su učestvovali u incidentu tokom Parade ponosa.
Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da će nastaviti da obavlja svoju Ustavom utvrđenu ulogu kontrole rada organa javne vlasti, bez obzira na sve otpore, navodeći da će nastaviti i okončati postupak kontrole rada svih državnih organa koji su učestvovali u incidentu tokom Parade ponosa.

Kako se navodi na sajtu ombudsmana, biće razmotreni svi podaci do kojih dođe, među koje spadaju dva dokumenta koja je VBA naknadno dostavila Zaštitniku gradana, kao i podaci iz trećeg, strogo poverljivog dokumenta, u koji je ombudsman izvršio uvid 7. maja. Uz to, kako se navodi, osim podataka, biće razmotreni i svi propusti u radu državnih organa utvrđeni.

"Kao zaštitnik gradana ne želim da učestvujem niti da pomažem u skretanju pažnje sa najznačajnijih pitanja za građane Srbije danas. Ne mogu da sprečim predsednika vlade Aleksandra Vucica da Zaštitnika gradana, koji je državni organ ustavnog ranga, ironično naziva 'ministrom' i omalovažava stavove najviših međunarodnih institucija za ljudska prava", naveo je Janković.

On je poručio da ga to svakako neće sprečiti da obavlja svoju dužnost nezavisne kontrole zakonitosti i pravilnosti rada organa vlasti. Povodom izjave direktora VBA, generala Petra Cvetkovića koji je odbacio kao netačne navode u saopštenju Kancelarije zaštitnika građana Saše Jankovića prema kojima ga je ministar odbrane Bratislav Gašić juče sprečio u kontroli VBA, Janković je ocenio da ta izjava samo potvrduje njegov stav da je umesto poslušništva nužno jačati integritet među profesionalcima u državnim službama kao što je Vojska", izjavio je Janković.

Zaštitnik gradana još jednom podseća na zakonsku obavezu svih organa vlasti da ovom organu dostave sva tražena dokumenta, kao i funkcionere i zaposlene u organima javne vlasti da daju sve podatke i izjave koji se od njih traže, kako bi potpuno i objektivno bili utvrđeni svi eventualni propusti na štetu prava gradana i unapređen njihov rad u opštem interesu.

Direktor VBA Petar Cvetković izjavio je da ombudsmanu Saši Jankoviću tokom kontrolne posete nije ni u jednom momentu izrečena bilo kakva uvreda ili provokacija.

"Zaštitniku građana ni u jednom momentu nije izrečena bilo kakva uvreda ili provokacija. Kada se razvila diskusija o nadležnostima i zakonskim ovlašćenjima zaštitnika građana i drugih institucija Srbije, gospodin Janković je, bez ikakvog razloga, naglo završio kontrolnu posetu i napustio prostorije VBA", rekao je Cvetković, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Cvetković je rekao i da je "neprimereno reći da se ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je na svom radnom mestu, nenajavljeno pojavio na sastanku, kako je to rekao Janković, već je u maniru dobrog domaćina sačekao goste".

Cvetković je napomenuo i da nema novih dokumenata u vezi s događajem u vreme Parade ponosa, a koja već nisu predstavljena na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

  • 08.05.2015 12:56
    MiLena, dušo, trkom kod čika doktora, tebi jako nije dobro.
  • MiLena

    08.05.2015 07:30
    Šta reći sem da
    Notorni ubica nikada ne priznaje krivicu, ...klasika.
  • 07.05.2015 21:35
    Ne vole
    ali moraju, jer su potpisali deklaraciju Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, moraju jer zastitnika gradjana svi mi placamo (tzv. iz budzeta)a oni su mu odredili platu. Moraju, jer bez kontrole rada drzavnih organa oni rade sta god hoce, a to se zove diktatura. A da li iko ovde zeli diktatorsku vlast,(poput one Sadama Huseina) i ako da, zbog cega?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.