Jorgovanka Tabaković smanjila sebi platu za 35.000 dinara

Nakon što je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković sebi misteriozno povećala platu na 579.139 dinara u januaru ove godine, njena zarada smanjena je u dva navrata.
Nakon što je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković sebi misteriozno povećala platu na 579.139 dinara u januaru ove godine, njena zarada smanjena je u dva navrata.

Mesečna plata prve dame centralne banke iz marta ove godine manja je za 35.000 dinara u odnosu na dva meseca ranije.

Na pitanje koji je razlog za smanjenje zarade u NBS nisu hteli da se upuštaju u detaljan odgovor, već su poručili da se sve nalazi u Informatoru o radu ove institucije. Sve što se tamo, međutim, navodi jeste da se zarade u NBS obračunavaju po Zakonu o centralnoj banci, te da je prosečna zarada za dati mesec osnovica za obračun osnovne zarade funkcionera za naredni mesec.

Podsetimo, guvernerka, koja se može pohvaliti jednom od najvećih plata u javnom sektoru, ušla je u 2015. sa još većim mesečnim dohotkom. Dok su prosvetarima i penzionerima primanja smanjivana i po 5.000 dinara, guvernerki je u godini štednje zarada porasla. Sa 535.323 dinara, koliko je u januaru prošle godine prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, plata prve dame centralne banke došla je na skoro 580.000 dinara u januaru 2015.

Kada je postala guvernerka, u septembru 2012, Tabakovićeva je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila platu od 551.047 dinara. Po dolasku u NBS, sebi je smanjila zaradu za oko 100.000 dinara u odnosu na platu svog prethodnika Dejana Šoškića. Tada je i javno poručila da su primanja guvernera bila "sramno visoka".

Za razliku od ostalih institucija, Tabakovićeva podatke o platama u NBS ne dostavlja Upravi za trezor. U toj upravi kažu da, po Zakonu o budžetskom sistemu, NBS to i nije dužna da radi jer nije ni privredno društvo ni ustanova.

  • BobMajerli

    14.05.2015 09:19
    pozitiva
    Svaku ovakvu akciju podrzavam,s obzirom da do sad guvernerima to do sad nije padalo na pamet!
  • uzicka

    13.05.2015 17:13
    republika
    -Ciko, jesu li to sve tvoji lebovi?
    -Jesu.
    -A sto ih onda ne jedes?
  • Vasin

    13.05.2015 14:42
    ...
    De bi nam bio kraj da i Pajtić smanji svoju platu. Očekujem pozitivne ocene i levih i desnih, a posebno Pajtićevih obožavaoca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija