Pre dočekaju smrt nego rešenje sudskog spora

U našim sudovima je oko tri miliona nerešenih sudskih predmeta, od kojih je, prema procenama, oko 190.000 starijih od 10 godina.
U našim sudovima je oko tri miliona nerešenih sudskih predmeta, od kojih je, prema procenama, oko 190.000 starijih od 10 godina.

Golubovići iz Sokobanje pravdu čekaju punih 55 godina.

Porodica Golubović iz Sokobanje jedna je od onih koje pravdu pokušavaju da pronađu godinama. Prvu tužbu za oduzimanje placa i nadoknadu štete zbog izgradnje ulice, Borisav Golubović je protiv opštine podneo 1962. godine. Nije dočekao presudu, pa je slučaj u amanet ostavio sinu, koga je takođe sudski proces nadživeo. I tako do treće generacije Golubovića, unuka Zorana, kome je sada 71 godina.

"To ide u nedogled, ko zna kada će to biti. Ja molim Boga da živim toliko dugo dok oni reše ovu moju tužbu", kaže Zoran Golubović iz Sokobanje.

Petnaest kilograma sudskih spisa, stotinu ročišta, mnogo advokata i dvadesetak promenjenih sudija. Za pola veka, prošetao je predmet od suda u Sokobanji, preko Zaječara do Vrhovnog suda u Beogradu. Potrošili su Golubovići oko 50.000 evra, a nisu uspeli, kažu, da naplate ni dinara od procenjene milionske štete.

"Ili sam u pravu ili nisam. Pa šta će ovoliki papiri a da oni za 55 godina ne mogu da odrede naknadu – ja ne mogu to da shvatim", kaže Golubović.

Opština Sokobanja je u međuvremenu promenila desetak predsednika. Ulica Moše Pijade zbog koje se vodi spor, postala je Nikole Pašića, a Golubovići su, tvrde, i dalje na početku.

"Siguran sam da će proći još jedno 10 godina dok se ne reši, a za to vreme će inflacija pojesti ovaj iznos od dva miliona dinara, i šta smo mi uradili za 55 godina? Ništa, izgubili smo zdravlje", kaže Zoran Golubović.

Zoranu je, kaže, najveća želja da se sudski spor okonča što pre, jer bi njegov sin Mihailo bio četvrta generacija koja čeka sporu i za Goluboviće nedostižnu pravdu.

  • 19.06.2015 22:20
    lepo su rekli kad dignu takse do neba i plate sve će biti mnogi bolje.
  • 19.06.2015 21:47
    Bravo advokati, uticali ste na sudstvo onom blokadom.
  • Trt smrt

    19.06.2015 20:34
    I to je nesto, ko ceka doceka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.