Za jednu deceniju ubilo se 130 policajaca, MUP tvrdi da to nije tačno

Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) upozorili su da u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije postoji prava epidemija suicida pošto je u poslednjih deset godina samoubistvo počinilo 130 zaposlenih.
Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) upozorili su da u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije postoji prava epidemija suicida pošto je u poslednjih deset godina samoubistvo počinilo 130 zaposlenih.

"Samo u poslednjih mesec dana tri policajca su izvršila samoubistvo", naveli su predstavnici NPSS-a.

Predsednik NPSS-a Momčilo Vidojević rekao je da je krajnje vreme da MUP nešto preduzme kako bi spasio ljudske živote. "Nakon najnovijih samoubistava MUP Srbije morao je da formira komisiju koja bi se pozabavila ovim problemom, a i u njoj bi se nalazili stručnjaci zaposleni i van MUP-a", rekao je Vidojević. On je naglasio da ljudi koji se nalaze na rukovodećim mestima u MUP-u ne znaju kako da se bore sa rastućom pojavom suicida. "Naši rukovodioci nisu stručni da prepoznaju kada je neko od zaposlenih počeo da 'puca', odnosno kada se u njemu nešto prelomi", kazao je Vidojević.

Kako je istakao Vidojević, policajci koji su "digli ruku na sebe", do jednog trenutka bili su pravi profesionalci i časni ljudi, ali konstantni stresovi na poslu, zajedno sa finansijskim problemima sa kojima se suočavaju kod kuće, za njih su bili pretežak teret.

Vidojević se osvrnuo i na nedavno samoubistvo inspektorke niške policije A.M. (32) i rekao da je strašno i skandalozno što protiv trojice njenih nadređenih nije pokrenut disciplinski postupak uz udaljenje sa posla do okončanja postupka. "Od načelnika Policijske uprave u Nišu Srđana Grekulovića dobili smo informaciju da nisu tačni navodi u medijima da su njeni nadređeni smenjeni, već da i MUP i Direkcija policije čekaju izveštaj tužilaštva", kazao je Vidojević.

Zamenik predsednika NPSS-a Miloš Jelenković rekao je da se zaposleni u policiji bave izuzetno teškim i stresnim poslom, ali da je i pored te činjenice psihološka prevencija u MUP-u Srbije na izuzetno niskom nivou. "Novim propisima nezavisna psihohološka služba se ukida i prelazi u nadležnost načelnika Policijske uprave. To znači da psiholog koji treba da reaguje zbog mobinga načelnika ili njegovih saradnika, upravo načelniku treba da podnosi izveštaj", rekao je Jelenković. On je istakao da niko od nadležnih u MUP-u neće da se bavi problemima mobinga i suicida, već se ti problemi "guraju" pod tepih.

Jelenković je podvukao da novi Zakon o policiji policajce opterećuje dodatnim obavezama i poslovima, a pri tom im ne pruža nikakvu pomoć i podršku.

MUP: Netačni navodi o samoubistvima

MUP Srbije saopštio je da je tokom ove i prethodne godine značajno smanjen broj samoubistava policijskih službenika.

On navodi i da su neistiniti navodi Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) da je u MUP-u "zavladala epidemija suicida". U saopštenju se navodi da je 2014. godine samoubistvo izvršlo pet pripadnika MUP-a, u prvih sedam meseci ove godine troje, a da su u poslednjih 10 godina 94 policijska službenika počinila samoubistvo.

MUP Srbije ocenio je da bi za policijske službenike i članove njihovog sindikata bilo "daleko bolje da su popravili rezultate svog rada u borbi za bolji položaj zaposlenih u MUP-u".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.