Nema više šetanja od šaltera do šaltera?

Iako su državne službe u obavezi su da razmenjuju podatke o građanima, to ne čine - verovatno jer kazna za to nije predviđena.
Iako su državne službe u obavezi su da razmenjuju podatke o građanima, to ne čine - verovatno jer kazna za to nije predviđena.

Da je kao što bi trebalo, informacije bi među državnim službama putovale onlajn. Umesto elektronski, putuju od šaltera do šaltera u rukama građana. Gotovo da nema nijednog koga takva praksa nije makar jednom dovela do ivice nerava, tanjeg novčanika i izgubljenog vremena.

Iako je propisano da među sobom razmenjuju podatke, službene evidencije, teško ih je na to naterati jer im ne preti kazna. To bi trebalo da se promeni čim bude usvojen novi zakon. "Ovaj put predviđene su i novčane kazne, prema tome, to je dovoljan alat kojim će građani moći da se pozovu ako im neko po ko zna koji put traži da dostave neki podatak ili papir koji već postoji u službenoj evidenciji", rekao je Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Pored pretnje službenicima prekršajnom prijavom, potrebno je i da se službe tehnički opreme. Na tome radi E-uprava. "Trenutno, ne postoji zakonsko rešenje da obavežemo državne organe da usluge objave na portalu E-uprava, već samo preporuka Vlade. To će se promeniti novom strategijom razvoja E-uprave koja podrazumeva zakonodavni okvir, jedinstveni skup podataka dostupan svim organima uprave, sa jedinstvenim registrom građana", navodi se u saopštenju.

Dok se ne pojavite na šalteru, neće vas registrovati ni Poreska uprava, iako bi od saradnje sa drugim službama itekako imala koristi. "Poreska uprava jeste institucija koja bi trebalo da ima pravo pristupa svim podacima vezanim za imovinski položaj svih poreskih obveznika, i fizičkih i pravnih lica, i u tom smislu je vrlo bitno ojačati komunikaciju Poreske uprave, pre svega sa fondovima socijalnog osiguranja i katastrom nepokretnosti", kaže ekonomista Saša Ranđelović.

Primenu novog zakona o upravnom postupku, u resornom Ministarstvu očekuju za dve godine. U njemu bi mogla da se nađe odredba kakvu primenjuju Slovenci. Ako jedna služba poseduje dokumente ili zvanične podatke o vama, nijedna druga vam ih ne sme tražiti.

  • The Lalosh

    06.08.2015 12:22
    @ hmmm
    Informatika i Parkong servis nisu državne službe već javna preduzeća.

    A to o privatnim podacima i zaštiti... možeš da okačiš mačku o rep. Od Telekoma do osiguranja i banaka svi imaju sve što im treba o tebi. Ne brini uopšte.

    Samo državne službe (kao) ne znaju ništa o tebi.
  • nessa

    06.08.2015 11:20
    udes
    pardon komentar je za udes u novom sadu sory
  • l.

    06.08.2015 10:34
    Ubuduce ?? U ovoj nedodjiji to znaci ko zna kad .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.