Ko ne plati TV taksu, dolaze mu izvršitelji

Ukoliko ne plate TV taksu koja počinje da se naplaćuje od Nove godine, građani mogu da očekuju da im na vrata zakucaju izvršitelji.
Ukoliko ne plate TV taksu koja počinje da se naplaćuje od Nove godine, građani mogu da očekuju da im na vrata zakucaju izvršitelji. Tada će uz dugove od 500 dinara mesečno morati da plate i troškove izvršitelja od bar 5.000 dinara.

O tome kako će da poboljšaju naplatu za TV taksu dogovarali su se juče predstavnici Komore izvršitelja i RTS-a.

Na osnovu stare pretplate građani duguju RTS-a više od 50 milijardi dinara, ali su sva ta potraživanja zastarela, jer je rok za naplatu 12 meseci. Zato sada žele da se osiguraju na vreme i obezbede bolje prinudne mehanizme. Ali, dok razmišlja o budućim dužnicima, RTS još nije rešio pitanje na koji način će uopšte naplaćivati TV taksu, koja treba da se uvede od januara 2016. godine.

Pretplatnika je oko 3,5 miliona, a njih bar 200-300.000 biće oslobođeno plaćanja, prema raznim olakšicama koje predviđa zakon, a ostali će morati mesečno da uplate 500 dinara.

Izvesno je da bi građani već do Nove godine trebalo da dobiju 12 uplatnica odjednom, za svaki mesec po jednu. Nezvanično, u RTS-u nisu zadovoljni ovim rešenjem koje donosi Zakon o javnim servisima. Kažu, mnogo bi efikasnije bilo kada bi uplatnica stizala svakog meseca, pa da se na njoj vide i sva zaostala dugovanja, da se svakog meseca obračunavaju. Još se nadaju da će im zakonodavac uslišiti primedbu i izmeniti zakon dok nije kasno.

Međutim RTS još ne zna ni kome treba da šalje uplatnice, nema bazu podataka, niti sredstva da uposli ljude koji bi tako nešto radili. Prema sadašnjem Zakonu o taksama, pošto nisu javno preduzeće niti državni organ, oni nemaju pravo da naplaćuju taksu. Upravo zato javni servis je došao na ideju da se taksa za RTS pripoji računima za struju i to tako što će iznos na njima biti objedinjen, te se neće na računu videti taksa kao posebna stavka. Ali tu nastaje novi problem, jer nemaju osnova ni da naplaćuju usluge preko EPS-a ili nekog drugog javnog preduzeća, jer u Zakonu o javnim servisima jasno piše da sami moraju da naplaćuju ovaj namet. Što znači da bi morao da se promeni zakon da bi neko mogao da naplaćuje u ime javnog servisa.

RT Vojvodina i RTS već su zajednički kreirali novu uplatnicu za TV taksu. Ona najviše podseća na opštu uplatnicu kakvu građani dobijaju uz račun za porez ili komunalije.

Iz RTS-a poručuju da kako god se ova pravna problematika oko takse završila, za one građane koji se ogluše o zakonske obaveze spremaju efikasniju proceduru od dosadašnje, jer ne žele da ponovo dođu u situaciju da im pretplatu plaća samo 20 odsto stanovništva.

Komentari 108

  • 12.10.2015 05:22
    pretplatnik
    Nije to plaćanje pretplate na debilne emisije, nego "taksa" na posedovanje televizora. Ako nemaš tv onda opet plaćaš. Ima li ovo igde?!!!!!!!!!!
  • Snakebam

    09.10.2015 22:44
    Digitalna TV
    Za kablovsku nek uvedu RTS paket. Ko gleda TV preko antene ima digitalni reciver pa nek skrembluju i prodaju kartice za 500din.
  • 09.10.2015 05:24
    srednji vek
    Naj efikasnije za državu bi bilo da ukine plaćanje svih računa i taksi, a od plate da dobijemo toliko da se kupi nešto hrane. Državna televizija da bude prisutna u svim domovima. Na taj način je narod dobio hleba i igara, a političari zadrže svu lovu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija