EPS: Spremni smo za zimu

Elektroenergetski sistem Srbije je spreman za predstojeću zimsku sezonu i stabilno snabdevanje strujom, a deponovane su i dovoljne količine potrebnih energenata, rečeno je danas Tanjugu u EPS-u i Privrednoj komori Srbije povodom početka hladnijeg vremena u Srbiji.
Elektroenergetski sistem Srbije je spreman za predstojeću zimsku sezonu i stabilno snabdevanje strujom, a deponovane su i dovoljne količine potrebnih energenata, rečeno je danas Tanjugu u EPS-u i Privrednoj komori Srbije povodom početka hladnijeg vremena u Srbiji.

"Elektroprivreda Srbije je potpuno spreman da tokom zime stabilno i pouzdano snabdeva električnom energijom građane i privredu Srbije. Na vreme su urađene sve pripreme za zimsku sezonu", kažu u EPS-u. Remonti u hidroelektranama i termoelektranama su završeni i na deponijama ima dovoljno uglja.

Proizvodnja uglja je velikom brzinom u potpunosti obnovljena nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava. Za prvih 10 meseci 2015. ispunjen je plan proizvodnje i na deponijama je uskladišteno oko 10 odsto više uglja nego što je bilo predviđeno.

Tako su obezbeđeni svi preduslovi za stabilan rad sistema EPS-a tokom zime. Sekretar Odbora za energetiku u PKS Ljubinko Savić je rekao, takođe, da su energetski sistemi za grejnu sezonu za 2015/16. u potpunosti spremni.

"Spremno dočekujemo ove hladne zimske dane. Što se tiče proizvodnje uglja, ona se odvija u skladu sa planom i deponije su popunjene", rekao je Savić Tanjugu. Kada je reč o struji, sve teče po planiranoj dinamici i ne očekuju se nikakavi prekidi ili iskakanja iz redovne proizvodnje, naveo je Savić. Prema njegovim rečima, toplane su nabavile dovoljno energenata za ovaj prvi hladan talas, dok je preostalu isporuku energenata svaka toplana pojedinačno dogovorila.

Savić ističe da se u gasnom sektoru na vreme isporučuju ugovorene količine i da se redovno izmiruju finansijske obaveze prema inodobavljačima. "Skladište prirodnog gasa je u potpunosti popunjeno i spremno za eventualne neplanirane prekide u snabdevanju, što se tiče isporuke iz inostranstva. Te količine gasa sa domaćom proizvodnjom su potpuno dovoljne za široku potrošnju odnosno za domaćinstva i prioritetne potrošače", rekao je Savić.

Kako kaže, isporuka mazuta i lož ulja iz NIS-a je obavljena prema onim kupcima koji su sklopili ugovor, a prozivodnja se odvija redovno. Savić dodaje da će biti dovoljno tih energenata u narednom periodu, pošto se prerada nafte odvija po planu u NIS-u, tako da su mazut i lož ulje dostupni svim potrošačima ukoliko to bude potrebno.

Na pitanje da li ima nekih problema, Savić kaže da se ne očekuju veći problemi, kao i da se nedostajuće količine uglja za široku potrošnju uvoze u dovoljnim količinama i da tog energenta ima dovoljno na skladištima i drugim prodajnim mestima. "Pojedine toplane imaju nekih problema, ali to je individualno i zavisi od grada do grada. One, inače, imaju problem sa naplatom za isporučenu toplotnu energiju i neki manji problemi se očekuje u tom segmentu", rekao je Savić.

On je naveo da je građanim još uvek najjeftinije grejanje na struju.
  • Liman 4

    23.11.2015 05:20
    Sve kum do poslušnika
    Alo, bre kumovi i ostale Vučićeve sluge! Smanjite malo tu krađu, javašluk i zlo koje ste navalili na nas Vojvođane! Vratite Elektrovojvodinu i zapošljavajte majstore a ne tatine sinove da greju guzice u skupim foteljama za naše pare! Iznosite manje para van Srbije, pa će biti bolje.
    Na Limanu 4 svaki dan (SVAKI!) nestaje struja. Proverim na 021, ništa nije najavljeno.
    Dokle bre taj javašluk i nestručnost?!
  • 22.11.2015 16:56
    Danas u Jožefa Marčoka gorela trafo stanica koja je popravljana juče, koliko ste spremni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.