Česta trovanja pesticidima zbog nepravilne upotrebe

Zbog nepravilne upotrebe pesticida, veliki broj poljoprivrednika u sezoni poljskih poslova oseti neku zdravstvenu neprijatnost.

Sistemska edukacija o primeni preparata za zaštitu bilja ne postoji, kao ni pravilnik koji uređuje uslove o tome ko može da ih kupi i u kojoj količini.

Agronomi kažu da koncentracija opasnih materija u sredstvima za zaštitu bilja raste, ali ne i svest poljoprivrednika o tome da poljoprivrednici treba da se zaštite. Opremu ne koriste svi. Neki agronomi kažu da ne stavljaju odela za zaštitu pošto nisu navikli, ili je površina koju treba da zaštite mala.

Trećina pesticida u Srbiji je potencijalno opasna, kažu u Udruženju proizvođača pesticida. Traže da se po ugledu na evropska pravila uvedu kartice za poljoprivrednike sa podacima o tome koje kulture uzgajaju i na kojim površinama.

"Imamo situaciju da deca ili lica mlađa od 18 godina ne mogu da kupe cigarete, ne mogu da kupe alkohol, ali mogu da odu u poljoprivrednu apoteku da kupe sredstva za zaštitu bilja", kaže Dragana Dimitrijević iz Udruženja proizvođača pesticida SECPA.

Statistika kaže da od aprila do jula, u jeku poljskih radova znatno poraste broj trovanja. Prilikom korišćenja pesticida slučajno ugrozi zdravlje 60 odsto poljoprivrednika.

"Na svu sreću najveći broj tih pesticida koji se koriste se koriste na otvorenom pa je onda manja mogućnost takve kontaminacije vazduha na otvorenom koja bi ozbiljno mogla da ugrozi zdravlje onoga ko pesticid koristi. S druge strane oko 40 odsto naših pacijenata su samotrovanja pesticidima, znači trovanja u svrhu samopovređivanja, pokušaji suicida", ističe Gordana Babić iz Klinike za toksikologiju VMA.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se radi na novom zakonu o primeni sredstava za zaštitu bilja.

  • zivan

    05.06.2016 13:43
    Mozda je za paore najbolje da predju na organsku poljoprivredu, u kojoj nema upotrebe jakih hemijskih zasstitnih sredstava, pa ni izlaganja ljudi potencijalnim stetnim izazovima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.