Svake godine 200 nestalih osoba ne bude pronađeno

Od ukupno 11.546 nestalih u nešto više od pet godina, 1.005 ih na početku ove godine i dalje nije bilo pronađeno.

Podaci, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo Centru za istraživačko novinarstvo Srbije, pokazuju da je broj prijavljenih nestanaka uglavnom na sličnom nivou iz godine u godinu.

U poslednjih pet godina, najviše prijavljenih nestanak bilo je 2013. godine, kada je prijavljeno 2.834 nestanka, od kojih još uvek nije rešeno 274 slučaja. U narednoj godini broj nestanaka je opao na 1.655 prijava, da bi se u 2015. godini ponovo popeo na 2.088 prijava. Najviše nestalih koji nisu pronađeni u periodu za koji su prikupljeni podaci bilo je u najvećim gradovima: Beogradu (326), Novom Sadu (88) i Nišu (45).

"Ako uzmemo u obzir Srbiju, malu zemlju, sa malim brojem stanovnika, statistika prijavljenih nestanaka jeste visoka", kaže Goran Jakus, šef odseka za potražnu delatnost u Upravi kriminalističke policije Srbije.

On navodi različite razloge nestanaka lice. Kod odraslih nestalih se dešava da je u pitanju samo "odlazak u novi život".

"Oni zadržavaju diskreciono pravo, tako da ukoliko ne žele da odamo njihovu trenutnu lokaciju, mi obaveštavamo porodice samo o tome da su živi i zdravi", objašnjava Jakus.

  

Prema pisanju CINS-a, polna struktura prijavljenih nestanaka sadrži približno isti broj muškaraca (5.800) i žena (5.746). Prema broju nerešenih istraga i slučajeva sa tragičnim ishodom, znatno je vise muškaraca.

Sa izuzetkom 2014. godine, broj lica za kojima se i dalje tragalo u određenoj godini nije padao ispod cifre od 200 godišnje. Ipak, iako je u toj godini bilo najmanje nerazrešenih nestanaka, ona je imala najviše smrtnih slučajeva – čak 126 lica.

Ponekad se dešava da, ukoliko se osoba utopi u reci, reka odnese telo u susednu zemlju i tada mogu nastati administrativni problemi. Ukoliko nema dovoljno komunikacije između policije u dve zemlje, osobe budu sahranjena kao nepoznata lica.

Jakus kaže da su internet i društvene mreže izuzetno korisni u pronalasku nestalih.

"Porodice nestalih se često oglašavaju za pomoć u potrazi putem fejsbuka i tvitera i to obično urodi plodom. Policija ne koristi društvene mreže na ovaj način, ali ih svakako koristi u pronalaženju korisnih informacija koje mogu da ukažu šta se sa nestalim licem desilo", zaključuje on.

Ceo tekst možete pročitati OVDE. 

  • Žute kuće

    03.10.2016 14:07
    Recikliraju se. Vade im se organi, ilegalno. Uspešne transplatacije su samo sa živih ljudi.
    Potrajaće dok ne dobijete sve informacije i dok se složite, ali shvatićete kad tad.
    Od 2007 su zabeleženi talasi nestajanja ljudi koji izađu u papučama u radnju, kao onaj stariji čovek iz neke od Pazova.
    Onda ti koji se bave odu za Hrvatsku, pa malo u Bosnu, pa u Montenegro, pa opet kod nas.
    Biznis je to. Neljudski, ali lepo plaćen.
    Istina boli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.