Kada u svetu funkcioneri podnose ostavke i zašto to nije slučaj u Srbiji

Dok u svetu funkcioneri daju ostavke zbog vožnje u alkoholisanom stanju, trošenju državnog novca u privatne svrhe, seks-skandala, u Srbiji se sastaju sa licima sa poternica.

U Srbiji čak ni saradnja sa kriminalcima i saradnicima narko-dilera nije razlog da političari ponude ostavku, a kako se ispostavilo, nije to ni viđanje najvišeg državnog funkcionera sa čovekom sa poternice.

Kako piše "Blic", predsednik Srbije Tomislav Nikolić viđao se sa od pravde odbeglim Bogoljubom Karićem, prvim čovekom "BK grupe". Iako je prva vest bila da su se sreli u Belorusiji, predsednik se nesmotreno izleteo i potvrdio da se video s Karićem, ali na vojnoj paradi u Moskvi. Nikolić u tome ne vidi ništa loše. Kaže, pio je kafu sa Karićem i opet bi uradio isto.

U uređenim evropskim državama, nosioci funkcija ne drže se za fotelju slepo i ne čekaju pritisak javnosti, već sami odu kad procene da treba. Moralna odgovornost ima mnogo veću težinu nego ovde.

Kulturolog Ratko Božović objašnjava za "Blic" da politički funkcioneri nemaju moralni integritet i da zato nikada ne preuzimaju odgovornost za svoja dela.

"Da li ste primetili da se ne izvinjavaju? Da saosećaju sa drugim, sa državom, sa bilo kim? Ne podnose ni ostavke. Prosto je, neko ima moralnu komponentu, neko drugi nema. Političari u Srbiji imaju potrebu da se drže svoje fotelje i da deluju nedodirljivo. Neki drugi imaju taj moralni treptaj ili kulturu i preseku kad ocene da su pogrešili", navodi Božović.

On ističe da je razlog za ovaj fenomen u tome da su se osilili, jer ovde nema kritičke javnosti, nema opozicije, političari misle da su sami na svetu.

Zbog čega su sve strani funkcioneri podnosili ostavke

Belgija

Ministarka saobraćaja Žaklin Galan podnela je ostavku pošto je u javnost procurio tajni izveštaj EU u kojem su navedeni bezbednosni propusti na aerodromu posle terorističkih napada u Briselu.

Engleska

Britanski poslanik i predsednik parlamentarnog odbora za unuštranje poslove Kejt Vac, podneo je ostavku posle skandala kada je snimljen kako dogovara kupovinu kokaina i seks sa maloletnim muškarcima.

Švedska

Švedska ministarka Aida Hadžialić podnela je ostavku pošto ju je policija uhvatila u vožnji u alkoholisanom stanju. Popila je dve čaše vina i zaustavljena je sa 0,2 promila alkohola u krvi.

Italija

Ministar Maurisio Lupi otišao je sa te pozicije jer je njegov sin od biznismena Stefana Perotija dobio "roleks" sat vredan 10.000 evra. Lupi je istakao da bi odbio da je njemu ponuđen sat, ali da jsvom sinu nije rekao da ga vrati.

Japan

Gradska skupština Tokija prihvatila je ostavku guvernera tog grada Jošija Masuze zbog umešanosti u finansijski skandal i optužbi da je navodno zloupotrebio državna sredstva u privatne svrhe.

  • Josip

    16.10.2016 18:47
    Izrael
    U Izraelu je šef policije dao ostavku jer je uhvaćen da je u jednom njujorškom hotelu dobio popust od 10%. Šef policije nesme da dobije bilo kakav popust
  • Simić

    16.10.2016 05:37
    Prvobitna akumulacija kapitala
    U Srbiji je bavljenje politikom najunosniji biznis. U našem novom kapitalističkom društvu bahati političari su se obogatili i pripadaju istom staležu, bez obzira u kojoj su partiji. Dele ista uverenja i bez morala su, a osiromašeni građani izdržavaju skupu državu plaćajući razne dažbine.
  • fabr

    15.10.2016 23:07
    Zato sto su nasi politicari neiskusni, nesposobni i neobrazovani ljudi koji nemaju integritet. Da nema politike niko njih ne bi primio da rade neki posao. Tako da nece da odu sa tih funkcija jer ne znaju nista da rade osim da slusaju sta im se naredi i da trose drzavne pare...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija