Do daljnjeg dozvoljeno otpuštanje bolesnih radnika

Za sada nema zakonskog osnova da se iz kase zdravstvenog osiguranja za vreme bolovanja isplaćuje naknada zarade u iznosu od 100 odsto osiguranicima obolelim od malignih bolesti, kažu u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.
Da bi radnice poput Violete Petrović iz Niša bile zaštićene od otkaza zbog teške bolesti, nadležni bi morali da promene radno zakonodavstvo, što se neće uskoro dogoditi, pišu "Novosti".
 
Važeći Zakon o zdravstvenom osiguranju propisuje pravo na naknadu zarade za vreme bolovanja u iznosu 100 odsto samo u slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, dobrovoljnog davanja organa i tkiva izuzev dobrovoljnog davanja krvi i privremene sprečenosti za rad usled profesionalne bolesti ili povrede na radu.
 
Ovu oblast, međutim, trebalo bi da reguliše Zakon o radu. 
 
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da ne mogu sve stvari da se regulišu propisima.
 
"Zakon o radu usvojen je tokom leta, na brzinu i bez javne rasprave i zato ne čudi što doprinosi robovlasničkom položaju radnika. Mi smo kao sindikat poslali zahtev Ministarstvu rada sa idejom da se uvede odredba kojom bi se zaštitili radnici koji su teško bolesni, međutim, nedavno smo dobili odgovor da će o izmeni zakona biti reči tek sledeće godine", kaže Vuković.  
 
Prema njegovom mišljenju grub je i društveno neodgovoran stav direktora "Jure" da oni ne mogu da pomognu svim radnicima. Vuković dodaje da ne bi trebalo poistovećivati jedan slučaj, kao što je Violeta Petrović, radnica pomenute firme, sa preostalih 7.000 radnika.
 
Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević, predložio je izmene Zakona o radu po kojima zaposleni u procesu lečenja od malignih tumora i rehabilitacije ne mogu biti otpušteni. Država, po njegovom mišljenju, mora da pomogne onima kojima u procesu lečenja treba visokoproteinska i mineralna ishrana, kao i da za vreme bolovanja dobijaju platu isto kao da rade.
 
"To je pozitivna diskriminacija", rekao je on. "Zakoni se pišu da štite interese građana i ja ću predlog uputiti vladi i resornom ministarstvu za nekoliko dana. On treba da štiti građane, zaposlene, i kod privatnika i u državnim preduzećima i ovde nema mesta političkom nadmudrivanju."
 
Poslednje izmene Zakona o radu, koji je usvojen 2014, odnosile su se na to da trudnice i porodilje ne mogu biti otpuštene tokom odsustva bez obzira na to što nemaju ugovor na neodređeno vreme.
 
Silne nepravilnosti u "Juri"
 
Ugovori o radu koji ne sadrže iznos osnovne zarade, imaju neutvrđen raspored radnog vremena, u njima ne postoje odluke o korišćenju pauza, porodiljama na odsustvu se ne uručuju obračuni plata, ne vodi se evidencija zarada...To je samo deo nepravilnosti koje su inspektori rada utvrdili kontrolišući sedište kompanije "Jura korporacija" i njene pogone u Rači, Nišu i Leskovcu. 
 
Kako piše "Blic", inspekcija je u proteklih nekoliko godina izvršila 31 nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, a od tog broja samo u poslednje dve godine obavljene su 24 kontrole, što redovne, što kontrole po zahtevu zaposlenih zbog otkaza ili upozorenja pred otkaz.
 
"Inspektori su utvrdili i da su neophodne izmene i dopune akta o proceni rizika, tako što će poslodavac procenu izvršiti za prostor gde se obavljaju poslovi i što će, na osnovu ocene službe medicine rada, utvrditi posebne zdravstvene uslove za zaposlene koji rade na mestima s povećanim rizikom. Nisu bili utvrđeni ni način ni postupak periodične provere osposobljenosti zaposlenih koji rade na mestima sa povećanim rizikom, novoprimljeni nisu bili osposobljeni za bezbedan i zdrav rad, nije osposobljen odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći i nije izvršeno ispitivanje uslova radne okoline - takozvane mikroklime za zimski period. Poslodavcu je svaki put nalagano da nedostatke otkloni u datim rokovima, a zbog utvrđenih prekršaja podnošeni su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka", navode u Ministarstvu za rad.
 
Takođe, na osnovu zahteva predstavnika sindikata, koji su dobili otkaze zbog navodne zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlašćenja, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da su prava zaposlenih očigledno povređena, te su doneta rešenja kojima se zaposleni vraćaju na rad, a podneti su i zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.
 
Ministarstvo podseća da se svi zaposleni mogu obratiti Inspektoratu za rad.
 
"Oni mogu zatražiti zaštitu svojih prava u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, a to mogu da učine i anonimno jer inspekcija vrši nadzore i po takvim prijavama. Svi privredni subjekti u Srbiji, sve strane kompanije, pa tako i "Jura korporacija" d.o.o. moraju da primenjuju i poštuju važeće propise u oblasti rada", ističu u Ministarstvu za rad.
  • Sir Nose

    10.06.2017 10:28
    New World Order
    Slika sve govori,mislim,vise lici na radni logor nego fabriku necega.Posao je jako monoton/prost i radis jedno te isto 7,5 sati tokom smene.Cudi me da su plate jako male za celodnevno stajenje i rad subotom(oko 300 eu) a ipak dosta ljudi znam kojima ovaj posao nepada tesko a u godinama su 45-55.Razlog svemu tome je da je covek PRIMORAN da prihvati i tezi posao za nesto malo vise novaca,egzistencija je u pitanju!Kad u 21.veku razmisljamo sta cemo sutra jesti kad poplacamo informatiku...strasno,zalosno kako je ljudsko dostojanstvo svedeno na dno dna.
  • ns

    10.06.2017 08:51
    A kada će gosp. Vulin biti otpušten?
  • Perica

    10.06.2017 07:49
    Zastrasujuce
    Nije strasno to sta je sve dozvoljeno nego koliko smo glup narod.
    Bavimo se parovima, rijalitijima,tudjim problemima i neuspesima i svim onim sto nema nikakvog pozitivnog uticaja na nase zivote.
    Na izbore izlazimo da glasamo za onog ko je nacrtao najvecu lizalicu a ne za one koji se bave problemima obicnog coveka.
    nikada nista pametno nismo uradili i zato smo tu gde necemo ostati jos dugo . Potonucemo jos dublje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.