Petnaest građana Srbije stradalo u požarima ove godine

Tokom vrelih letnjih dana, minulih godina se dešavalo da u Srbiji bukne i po 200 požara dnevno.

Dok su prethodnih nedelja goreli Evropa i region, u Srbiji su izbili manji požari u Studenici kod Kraljeva, Koštunićima, na Maljenu i kod Negotina. Ipak, od početka godine u požarima je nastradalo 15 ljudi, a povređeno ih je više od 50.

Crveni metealarm, koji je danima bio na snazi u celoj Srbiji, poziva i dalje na oprez, uprkos kratkotrajnom osveženju. U Sektoru za vanredne situacije MUP-a upozoravaju da najviše požara izbija na otvorenom prostoru, a gore uglavnom trava, nisko rastinje i šume.

U Sektoru za vanredne situacije kažu da se deluje preventivno i da ne čekaju samo da im neko uputi poziv da je negde izbio požar.

"Blagovremeno pripremamo vatrogasno-spasilačke jedinice za reagovanje u slučaju požara na otvorenom prostoru, naročito u šumama. Osim toga, redovno upozoravamo građane i preduzeća o pravilima ponašanja u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara. Obavestili smo komandante okružnih, opštinskih i gradskih štabova za vanredne situacije da preduzmu sve preventivne i operativne mere od nastanka požara. Sada su, međutim, naizraženiji povećani rizici od nastanka šumskih požara, a najopasnije je kada planu u ruralnim i nepristupačnim terenima, gde živi malo stanovništva, pa se vatra kasno primeti", navode iz Sektora MUP-a.

Kako ponavljaju u Sektoru, najčešći uzrok požara je ljudski faktor, pre svega zbog paljenja vatre na otvorenom, ostavljanja vatre i žara bez nadzora i bacanja lako zapaljivog smeća. Osim toga, uzroci požara na otvorenom prostoru mogu biti i udari groma, varničenje izazvano kratkim spojem provodnika za prenos električne energije. U zatvorenom prostoru, pak, najčešći uzroci požara su tehnička neispravnost električnih uređaja i instalacija.

"Kada je reč o opremljenosti naših vatrogasnih spasilačkih jedinica, to zavisi od njihovih formacija", kažu za "Novosti" u Sektoru. "Ukoliko su za reagovanje potrebni kapaciteti veći od onih kojima raspolaže lokalna zajednica, u pomoć se pozivaju ekipe iz susednih jedinica. A ukoliko je potrebno, dejstvujemo i sa Vojskom Srbije."

Podsetimo, juče je uhapšen meštanin Žablja osumnjičen da je u Novom Sadu podmetao požare, u kojima je povređeno dvoje dece i jedna žena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija