Inspektori traže 20 odsto veću platu

Mreža inspektora Srbije uputila je zahtev Vladi Srbije i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za povećanje plata do 20 odsto za inspektore na terenu.
Zahtev o izmeni Zakona o platama u javnom sektoru, kojim se traži povećanje plata, potpisala su 804 inspektora. U zahtevu se navodi da je potrebno napraviti razliku između inspekcijskog nadzora koji se obavlja na terenu i rada u kancelariji sa istom stručnom spremom, i traži poseban korektivni koeficijent za terenski rad. 
 
Inspektori su naveli da nadzor podrazumeva rad po smenama, noću i vikendom, a da su inspektori na terenu izloženi raznim neprijatnostima i rizicima, pa je nemoguće vrednovati ga na isti način kao i rad u kancelariji. 
 
Komunalni inspektor Čačka Dragoman Paunović rekao je danas da inspektori zahtevaju da se sistem plata uredi "na pošten, principijelan i pravičan način".
 
"Da li je pošteno i pravično da istu platu imaju službenici u istoj stručnoj spremi, na primer oba su diplomirani pravnici, čije su plate sistemskim zakonima svrstane u istu platnu grupu, ali prvi službenik radi u kancelarijskim uslovima, dok inspektor pretežni deo radnog vremena provodi na terenu, izložen rizicima po život i zdravlje", naveo je Paunović u pisanoj izjavi za medije. 
 
On je dodao da su u prethodnih pet godina inspektori doživeli "dva teška udarca na plate" - 2012. godine kada je uredbom Vlade ukinut korektivni koeficijent do 20 odsto, a drugi kada je 2013. godine čitavom javnom sektoru plata snižena za 10 odsto.
  • Inspektor 2

    16.01.2018 20:06
    Svi znaju najbolje
    Inspektori i ostali službenici lokalne samouprave imaju ubedljivo najnižu platu od svih državnih službenika, da ne pričam o radnicima javnih preduzeća eps, gasprom, telekom, ptt i sl. Sramota je da taj isti inspektor podnosi krivične i prekršajne prijave direktno ulazeći u sukob sa raznoraznim moćnicima dok ostali službenici rade po sistemu " radio ne radio svira ti radio"
  • ntn

    15.08.2017 20:49
    Ima rešenja
    Ako ne da "država" a vi lepo povećajte mitološki deo. To vam je i većina "zarade"!
  • Inspektor Višekruna

    15.08.2017 18:45
    ???
    Mislim da bi ogroman broj njih, ako bi im se postavio izbor pošteno ili bez plate, izabrao drugu opciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija