Vlada: Direktori škola biće birani isključivo na osnovu kompetencija

Vlada Srbije utvrdila je danas predloge Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o visokom obrazovanju i poslala ih parlamentu na usvajanje.
Ovi zakoni bi, kako je saopšteno, trebalo da "postave temelj kvalitetnijem obrazovanju". 
 
Predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja treba da predstavlja krovni prosvetni zakon, kojim se daje veća autonomija ustanovama u obrazovanju, što podrazumeva pedagošku autonomiju u donošenju odluka o delu školskog programa, organizaciji rada i kalendaru, navodi se u saopštenju Vlade.
 
Uvode se i novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, direktori će, kako se navodi, biti birani isključivo na osnovu kompetencija, uz obaveznu obuku i licenciranje, imaće proširenu odgovornost, sigurniji radno-pravni status, a u penziju će odlaziti sa 65 godina. 
 
Kako se dodaje, predlogom je proširena odgovornost u oblasti zabrana u odnosu na nasilje i diskriminaciju, povećane su novčane kazne za propisane prekršaje, a uvode se i nove vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad. Propisana je i odgovornost roditelja, a predviđena je i mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja.
 
Uslov za budžet 48 bodova
 
Kako je navela Vlada Srbije, predlogom Zakona o visokom obrazovanju akreditacije fakulteta obavljaće Nacionalno telo za akreditaciju, biće doneti novi standardi i uveden postupak žalbe.
 
Biće formiran Savet poslodavaca u svakoj visokoškolskoj ustanovi, koji će predstavljati "vezu visokog obrazovanja i privrede".
 
Prema predlogu zakona, uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta biće 48 ESP bodova.
  • Bill

    15.09.2017 21:08
    Odavno imamo ovakav zakon u Javnim komunalnim i Javnim preduzećima. Naravno, samo je na papiru, a u stvarnosti je partijska pripadnost. Zato je i haos! A ovde će kao direktore birati po nekom, obećanom sistemu? Ma daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj… Koga više lažete? Pa vama veruju još samo vaši botovi. A i to možda.
  • T

    15.09.2017 12:03
    t
    Ala me slatko nasmejase.
  • Znam primere

    15.09.2017 10:00
    Partijcima
    Kad Partija nekog zaposli, onda to zna njegova okolina. A onda ta okolina kaže svojoj okolini.
    Uvek se i sve sazna.
    Ne možete lagati narod. Usuđujete se da radite strašne stvari i odgovaraćete za to.
    Čitava igranka oko nekih gimnazija u Novom Sadu je samo da bi Partija postavila svoje direktore koji će potpisvati određene fakture.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija