Hojt Ji: Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice je bila savet, ne ultimatum

Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice je bila savet, a ne ultimatum, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji na skupu o Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike.
On je precizirao da je to rekao u kontekstu napretka Srbije ka Evropskoj uniji.
 
"Na konferenciji u Beogradu pre nedelju dana sam, možda nesmotreno, upotrebio srpsku izreku da se ne može sedeti na dve stolice ali to je bilo u kontekstu saveta Srbiji, kako da brže ide ka EU. To nije bio ultimatum, niti upozorenje. Tema diskusije je bila kako da Srbija napreduje brže ka EU i ja sam dao nekoliko saveta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome. Drugim rečima, da svojim partnerima u EU to stavi do znanja", rekao je Ji.
 
On je pomenuo Crnu Goru, koja je, prema njegovim rečima, primer kako se brzo ide ka EU.
 
"Članice EU imaju na umu da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji. To je samo jedan primer, ali kada zemlja kao Crna Gora od koje se to nije tehnički zahtevalo, kao ni od Srbije, uvede sankcije Rusiji, to je jasan signal da je zemlja posvećena i to je bio moj savet Srbiji, da pokaže da je u potpunosti posvećena", rekao je Ji.
 
Glas Amerike navodi da je Ji ipak istakao da Rusija, s jedne strane, i SAD i EU s druge, imaju potpuno suprotne vizije regiona.
 
Zvaničnik Stejt departmenta je, govoreći o Kosovu, podsetio na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i rekao da, osim unutrašnjeg, treba voditi dijalog i između Srbije i Kosova, i to mnogo brže nego što se sada čini. Istakao je i da je to savet, a ne ultimatum, i da će konačnu odluku doneti vlade u Beogradu i Prištini.
  • Znam šta će biti

    07.11.2017 14:46
    Nepromenjiva je sudbina
    Hojt može da izjavljuje šta god hoće, ali amerika je ovim podlim potezom izgubila kao i sa kukavičkim bombardovanjem Jugoslavije.
    Jer, svi znaju šta je i zašto Hojt govorio i kako to izgleda u očima celog sveta.
    amerika je svakim danom sve manja i biće manja i raspašće se.
    Jer je to zaslužila svojim delima.
    A niskoumni ljudi i dalje misle da treba zanemarivati jaku Rusiju i još jaču Kinu.
    Za mene, oduvek je postojala samo jedna stolica.
    Kada bude počeo rat, svi će uvideti na čijoj strani se bori narod Srbije.
    ameroljupci, zaista se ne bih istrčavao na vašem mestu.
  • sale

    07.11.2017 09:26
    Svaka akcija ima reakciju.
    Amerika mrzi Rusiju , ako mi podrzavamo Ruse , Ameri ce nas uskoro odraditi da postanemo jos manji.
    Rusi nas nikada nisu pomogli , jesu ali recima.
    Rusi su nam : pomogli u I svetskom ratu , pomogli u II svetskom ratu , platili su nam NIS porealno ceni , kada je bilo bombardovanje Srbije ulozili su prigovor .......
  • Zoran

    07.11.2017 08:58
    Covek je u pravu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija