Medijska koalicija: Ne vraćamo se u radnu grupu za medijsku strategiju

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM, odlučila je da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja.
Medijska koalicija: Ne vraćamo se u radnu grupu za medijsku strategiju
Foto: Pixabay
Kako Koalicija navodi u saopštenju, medijska udruženja su se na to odlučila zbog toga što su svi razlozi zbog kojih su napustili ovo radno telo i dalje na snazi, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi.
 
"Ranije smo ukazivali da naša udruženja ne žele da budu samo ukras u radnoj grupi u kojoj dominiraju predstavnici države i njoj bliskih udruženja i pojedinaca, odnosno da ne možemo da dozvolimo da svrha našeg prisustva bude privid inkluzivnosti procesa, vlastima potreban za spoljne i unutrašnje potrebe, dok se – paralelno sa tim – stvari na medijskoj sceni svakodnevno pogoršavaju. Ne želimo da preuzmemo odgovornost za neka najavljena rešenja koje smatramo suprotnim interesima medijske zajednice", ističe se u saopštenju Koalicije.
 
Dalje navodi da je poziv ministarstva neiskren jer je 90 odsto tog dokumenta već dovršeno, zbog čega se postavlja pitanje svrhe povratka udruženja u radnu grupu.
 
"Koaliciju je nedavni javni nastup državnog sekretara Aleksandra Gajovića na TV N1 dodatno obeshrabrio da se vrati u radnu grupu, jer je on pokazao ne samo bahatost i osionost, ponižavajući novinarska i medijska udruženja, već i zabrinjavajući nivo nepoznavanja medijskih zakona i medijskih procesa. Pored brojnih netačnosti i kontradiktornosti, državni sekretar je izjavio i da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za nadzor sprovođenja medijskih zakona na lokalnom nivou već Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave", navodi Koalicija i ističe da je za nju to pitanje od prvorazrednog značaja.
 
Medijska udruženja su zbog toga pozvala Ministarstvo kulture i informisanja da obrazloži stav državnog sekretara, s obzirom da imaju zvaničan dokument Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se tvrdi suprotno.
 
Koalicija na kraju zaključuje da radi, zajedno sa medijskim ekspertima i organizacijama civilnog društva, na dokumentu koji će ponuditi predloge za rešenja ključnih pitanja medijske scene u Srbiji i predstavljaće svojevrsnu alternativnu medijsku strategiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija