Zaštitniku se obratilo 12.000 građana

Zaštitniku građana se prošle godine obratilo više od 12.000 građana i primljeno je više od 4.000 pritužbi u kojima su građani ukazivali na povredu svojih prava.
Zaštitniku se obratilo 12.000 građana
Foto: Medija centar Beograd
Zaštitnik građana uputio je ukupno 799 preporuka, a u 90 odsto slučajeva organi uprave postupili su po njima, stoji u izveštaju Zaštitnika građana za 2017. godinu, koji je u četvrtak dostavljen Narodnoj skupštini.
 
Kako se navodi, najčešće pritužbe građana odnosile su se na povrede ekonomsko-imovinskih i socijalno-kulturnih prava, dok se čak trećina svih obraćanja odnosila na povrede načela i principa dobre uprave. Precizira se da u svojim pritužbama građani govore o egzistencijalnim problemima i nezaposlenosti, ali i neefikasnoj državnoj upravi koja "ćuti" kada treba da postupi u korist građana.
 
Zaštitnik građana ocenio je u izveštaju da je u toku 2017. godine u Srbiji nastavljeno unapređenje zaštite prava lica lišenih slobode, primene policijskih ovlašćenja, kao i sprečavanja torture i drugih oblika zlostavljanja.
 
Zaštitnik je konstatovao lošije stanje kada su u pitanju siromašni slojevi društva, nasilje nad ženama i decom, LGBT populacija, nacionalne manjine, ali je istakao da u Srbiji ne postoji tortura "kao organizovana i podsticana pojava od strane državnih organa". On je, međutim, skrenuo pažnju na materijalne uslove i pojedina postupanja nadležnih organa prema licima lišenim slobode, što je, kako smatra, rezultat nedostataka u sistemu i neusaglašenost sa važećim standardima.
 
U oblasti prava deteta, Zaštitinik je naveo da zabrinjava povećana stopa siromaštva kome su posebno izložena deca, kao i sveprisutno nasilje u školama. On je ocenio da ekonomske mere štednje posebno pogađaju određene osetljive kategorije stanovništva, kao što su porodice koje se brinu o teško bolesnom ili detetu sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.
 
U saopštenju se dalje navodi da je nasilje nad ženama i decom i dalje izuzetno rasprostranjeno, te da nadležni organi i službe ne primenjuju delotvorno i blagovremeno postojeće propise i standarde rada.
 
On je ocenio da je i dalje nizak procenat zapošljavanja osoba sa invaliditetom uprkos zakonskom okviru i subvencijama nadležnih organa da poslodavce stimulišu u zapošljavanju jedne od najranjivijih grupa u društvu. Prema njegovim navodima, tokom 2017. godine nije došlo do integracije pripadnika nacionalnih manjina u društvo u celini, u skladu sa potrebama, interesima i mogućnostima.
 
U oblasti LGBT populacije i dalje nije primetno puno ostvarivanje prava ove ranjive grupe u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalne zaštite, pravnog uređenja životnih zajednica i pravnih posledica prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta, kao i zaštite njihovog fizičkog i psihičkog identiteta, naveo je Zaštinik građana.
 
Takođe je primetio da su "pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara ključne teme koje i dalje veoma zabrinjavaju predstavnike medija i javnost". Kako je naveo, prema podacima novinskih udruženja, u Srbiji su u toku 2017. godine zabeležena 92 napada na novinare.
 
Tim povodom Zaštitnik građana podsetio je da je u javnim obraćanjima više puta upozorio javnost na povredu prava u oblasti medijskih sloboda i slobode izražavanja i tražio da se počinioci pretnji, nasilja i zastrašivanja novinara privedu pravdi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija