ULUS menja statut kako bi Dragica Nikolić postala počasni član

Dragica Nikolić, supruga bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, po sadašnjem Statutu ne može biti izabrana za počasnu članicu Udruženja likovnih umetnika Srbije.
Da bi dobila tu titulu, neophodno je ili da za njeno imenovanja glasa Skupština ULUS-a koju čine svi članovi ili promena Statuta. Upravo ovu drugu soluciju predložio je predsednik Upravnog odbora ULUS-a, slikar Miroslav Lazović koji je oslikavao Crkvu u Bajčetini čiji je ktitor bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, suprug Dragice Nikolić.
 
U kratkom razgovoru za Insajder, profesor Lazović je poručio da je Dragicu Nikolić predložio Upravni odbor zbog njenog doprinosa i pomoći ovom udruženju, a na potpitanje da li je održana sednica Skupštine na kojoj bi bilo potvrđeno njeno imenovanje nije želeo da odgovara. 
 
Na sajtu ULUS-a pre nekoliko dana objavljen je poziv Upravnog odbora na sednicu Skupštine kako bi, između ostalog, bile usvojene izmene Statuta. Kako se navodi, izmenama Statuta bio bi promenjen i način prijema počasnih članova Udruženja i o njima bi se izjašnjavao samo Upravni odbor umesto Skupštine ULUS-a.
 
U još aktuelnom Statutu navodi se da počasni član ULUS-a može postati svaki građanin Republike Srbije i strani državljanin, koji svojim angažovanjem značajno doprinosi ugledu i funkcionisanju ULUS-a, a da odluku o prijemu počasnih članova donosi Skupština ULUS-a, na predlog Upravnog odbora ULUS-a.
 
Novi statut je predložio upravo Upravni odbor ovog Udruženja na čelu sa Lazovićem kome je Tomislav Nikolić kao predsednik otvorio samostalnu izložbu 2015.
 
Kako se navodi, član 12. Statuta menja se i glasi: "Odluku o prijemu počasnih članova ULUS-a donosi... Upravni odbor ULUS-a. Počasnom članu se dodeljuje Povelja i Plaketa 'Cvijeta Zuzorić'".
 
Ukoliko bude doneta odluka o promeni Statuta o prijemu Dragice Nikolić, ali i ostalih počasnih članova u ovo udruženje, glasaće sedam članova umesto Skupštine ULUS-a koju čine svi članovi ovog Udruženja.
 
Skupština ULUS-a zakazana je za 14. april kada će, između ostalog, javnost dobiti odgovor na pitanje da li će supruga bivšeg predsednika i zvanično postati počasna članica.
 
ULUS je formiran 1919, a njegovi članovi su bili i Uroš Predić, Đoka Jovanović, Simeon Roksandić, Milan A. Milovanović, Branka Popović, Paško Vučetić, Ljubomir Ivanović, Beta R. Vukanović, Ana V. Marinković, Stevan Milosavljević, Kosta Miličević...
 
Inače, članstvo u ULUS-u ne podrazumeva naročite privilegije, osim prava učešća na konkursima u oficijelnim galerijama. Počasnim članovima ništa nije zagarantovano.
  • @Vojvosadjanin

    28.03.2018 11:06
    i bratija


    https://www.stuff.co.nz/science/94679348/roger-hanson-elena-ceausescu--romanian-dictators-wife-and-fake-scientist
  • Vojvosadjan

    27.03.2018 18:49
    Bezimenom
    Elena Čaušesku nije bila uk akademkinja.. Tačnije članica Kraljevskog društva ako ćemo mak na konac i takvu nebulozu verovatno nećeš naći nigde na guglu jer nije istina. Uostalom piše i na tarabi p.... pa ne skačeš na nju. Zato mani se gugla već knjigu u šake urbani paoru.
  • @Vojvosadjan

    27.03.2018 18:00
    Zasto minusi? Tacno je. Gospodja Causeku je bila UK "akademik". Valjda su i salasani naucili da googlaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija