Kepiro sposoban za suđenje

Suđenje Šandoru Kepiru (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio ratni zločin u Novom Sadu, nastavljeno je danas u Budimpešti pošto je utvrđeno da je dovoljno zdrav da prati postupak.

Suđenje Šandoru Kepiru (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio ratni zločin u Novom Sadu, nastavljeno je danas u Budimpešti pošto je utvrđeno da je dovoljno zdrav da prati postupak.

Lekarska ispitivanja, naložena prošle sedmice, pokazala su da je Kepiro i fizički i psihički sposoban da prati suđenje, rekao je sudija. Kepirov branilac rekao je da je njegovom klijentu obezbeđen novi slušni aparat, koji mu omogućuje da bolje prati ono što se dešava u postupku.

Suđenje Kepiru počelo je 6. maja, a nekoliko dana kasnije prekinuto je kako bi se proverilo da li je optuženi u stanju da prati suđenje. Kepira optužnica tereti da je 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji, u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200 Novosađana. Svedoci tvrde da je Kepiro u vreme racije bio žandarmerijski kapetan, ali je on odbacio optužbe i rekao da "nije bio ni blizu ubijanjima" i da je bio "jedini koji se suprotstavljao naređenjima".

Zbog učešća u raciji bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina. Kepiro je osumnjičen i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine, a Tužilaštvo Srbije za ratne zločine je 2008. godine pokrenulo istragu protiv njega, ali je u međuvremenu ustupilo predmet mađarskom pravosuđu.

  • 1941.

    19.05.2011 19:04
    Nema zaborava
    Ne dajte da ga smrt oslobodi! U zatvor sa njim!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija