Počinje distribucija vakcine protiv gripa

Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je danas da je napravljen plan raspodele više od 350.000 doza vakcine protiv gripa čija će distribucija početi u ponedeljak, 24. oktobra.
Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je danas da je napravljen plan raspodele više od 350.000 doza vakcine protiv gripa čija će distribucija početi u ponedeljak, 24. oktobra.

Sezonska vakcina koja će biti u primeni pored tipa AH1N1, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje u populaciji, a u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i odlukom EU za sezonu 2011/2012.

Vakcinacija stanovništva će početi nakon distribucije, a, kako se navodi, u domovima zdravlja građanima će biti dostupna inaktivisana, split vakcina, koju proizvodi "Sanofi Paster".

Vakcinacija se preporučuje osobama sa hroničnim plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima, oslabljenim imunitetom, metaboličkim i poremećajima rada bubrega... U saopštenju se ističe da je imunizacijom potrebno obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima, ustanovama socijalne zaštite i onima koje obavljaju zdravstvenu delatnost. Vakcinacija se savetuje i osobama starijim od 65 godina, kao i kod osoba zaposlenih u javnim službama koje su u riziku. Vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, poručuju iz Instituta.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri sedmice nakon vakcinacije, a njegovo trajanje varira od šest do 12 meseci, pa zbog toga, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa, vakcinu treba primati svake godine.  Iz Instituta su upozorili da kod populacije koja je u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija, najčešće zapaljenja pluća.

  • 22.10.2011 06:06
    ns
    Posto je kod nas sve skupo, pa i zdravlje
    onda lepo jos kupiti vece kolicine kupsa, ukiseliti ga i svaki dan svaki cla porodice da pojede 1/2kg ribanca ili da se isece prokola, poliji sa malo ulja malo pospe crvenon ne ljutom paprikom i pojede

    kiseli kupus je jako zdrav, i dobar je ka odbrambeni metod od zimskih bolstina.

  • zar nije jednostavnije

    22.10.2011 05:50
    malo preci na odredjene sorte voca i povrca smanjiti slatkise masne grickalice pa da vidis kako grip zaobilazi u sirokom luku
  • sale novosadjanin

    21.10.2011 21:13
    e mene neces !!
    samo ce promenuti nalepnice na bocicama pa ce krenuti da potrose ono sto moraju platiti miskovicu !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.