Tadić: Srbija ne može da se razvija bez Nemačke

Predsednik Srbije Boris Tadić i zvaničnici ekonomski veoma moćne nemačke pokrajine Baden Virtemberg konstatovali su danas da dve zemlje imaju veliki potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje i strategijsko povezivanje.
Predsednik Srbije Boris Tadić i zvaničnici ekonomski veoma moćne nemačke pokrajine Baden Virtemberg konstatovali su danas da dve zemlje imaju veliki potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje i strategijsko povezivanje.

 

"Naši odnosi su kroz istoriju imali oscilacije, ali, uveren sam da Srbija ne može kreirati svoj razvoj bez Nemačke. Isto tako sam uveren i da Srbija može biti pouzdan parter Baden-Virtemberga i Nemačke u svom delu Evrope", poručio je predsednik Tadić na drugom zasedanju Zajedničke komisije Srbije i te nemačke pokrajine.

To uverenje potvrdili su danas i premijer i ministri Baden Virtembrega. Premijer Vinfrid Krečman primetio je dan ovo nije prvi put da Tadić posećuje njegovu pokrajinu.

"Ipak, uvek je čast dočekati ga i ovo je dobra prilika da se nastavi dobra saradnja Baden Virtemberga i Srbije", rekao je Krečman.

Ministar za evropske i međunarodne poslove nemačke pokrajine Baden Virtemberg Peter Fridrih izjavio je da će se i lično i kao premijer te nemačke pokrajine u Briselu zalagati za dalje evrointegracije Srbije.
"Posle Hrvatske, na redu je Srbija", rekao je Fridrih. On je takođe istakao i značaj i važnost postojanja Zajedničke komisije Baden-Virtemberg - Srbija, kao promotera veza Nemačke i Srbije. To međuvladino telo, osnovano pre devet godina, danas je u Pforćajmu kod Štutgarta usvojilo zaključke koji bi u budućnosti, između ostalog, trebalo da rezultiraju pojačanim prisustvom kompanija iz Baden-Virtemberga na srpskom tržištu.

"Srbi i Nemci proizvođačke nacije"

Tadić je ukazao na zainteresovanost naše zemlje da privuče investitore iz te pokrajine. Srbi i Nemci su, kako je konstatovao, proizvođačke nacije, što potvrđuje oko 360 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, i u odnosima dve države postoje brojne neiskorišćene šanse.

"Mi nikada nećemo odustati od toga da dovedemo 'Mercedes' u Srbiju. Pre nekoliko godina bili smo jako blizu i 'Mercedes' je izabrao Mađarsku. Znam da im tamo nije tako dobro kao što bi im bilo u Srbiji", rekao je on.
Tadić je istakao i potencijale razvoja odnosa Srbije i pokrajine Baden- Virtemberg u oblastima kulture i nauke.

"Oko 700. 000 građana poreklom iz Srbije danas živi u Nemačkoj i svi oni govore nemački kao maternji jezik. To je 10 odsto stanovnika Srbije, to su ljudi koji nemačku kulturu nose u sebi i Srbiju cine bliže Nemačkoj", objasnio je on.

  • Danke Deutschland

    26.10.2011 21:01
    Za sve sto su ucini za nas. Pocevsi od 1914. preko 1941. i 1999. do danas. Nikada nismo znali da docekujemo vesnike demokratije, mozda bi trebali da se ugledamo na Libijce.
  • Steva Limanac

    26.10.2011 10:03
    Sale Novosadjanin
    E Sale, malo si pogrsio. Posto svi zivimo u Srbiji svi smo Srbi - vojvodjanskog, madjarskog, slovackog i inih drugih porekla Ovaj ti koncept verovatno ide na zivce - pa to je tvoj koncept, a on mnogima ide na zivce ukljucujuci i mene. Svako je ono sto jeste i vecina ne voli da ih bilo ko (ukljucujuci i tebe i Nedju - dva pakovanja iste sustine) svrstava bilo gde. Kada napravis suverenu Vovodinu, onda mozda i zazivi tvoj koncept, ali tesko. Pokusavano je to tokom XX veka vise puta, ali bezuspesno. Da je bilo moguce jos bismo ziveli u nasoj lepoj Jugi. Tesko da si mudriji i jaci od svih onih koji su ovu ideju svojatali i pre tebe. Suvise je bajata, da bi se primila! Nazalost!
  • Сербона

    25.10.2011 20:47
    То са Немцима је баш срећна сарадња , кад год им затребамо нас упола мање .

    Лала : ово су одувек биле и биће српске територије , а и памћење нас добро служи , хвала лепо . Само , нисам сигурна да се то теби и теби сличним може свидети .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija