Srbija će u naredne dve godine uložiti 100 miliona evra u veštačku inteligenciju

Srbija će u naredne dve godine u razvoj veštačke inteligencije uložiti 100 miliona evra.
Srbija će u naredne dve godine uložiti 100 miliona evra u veštačku inteligenciju
Foto: Pixabay
Strateški okvir za takav poduhvat trebalo bi da pruži nova Stretegija razvoja veštačke inteligencije do 2030. koja će biti jedan od prioriteta nove Vlade, zajedno sa pratećim Akcionim planom, saopšteno je danas posle sednice Saveza za eUpravu NALED.
Prema rečima vođe tima za posebne projekte pri kabinetu predsednice Vlade Stefana Badže, fokus rada na novoj strategiji je obezbeđivanje fleksibilnije regulative i pružanje olakšica firmama koje žele da primene inovacije.
"Tokom ove godine započećemo rad na izradi zakona, prateći aktivnosti EU - usvajanje Uredbe o veštačkoj inteligenciji koje se očekuje u aprilu. Do kraja 2026. u planu je investiranje 30 miliona evra u još jedan superkompjuter, koji će biti besplatan za istraživače i startape, 20 miliona evra u softver za javni sektor, pre svega u zdravstvu, energetici i transportu, kao i 30 miliona evra za podsticaje za razvoj veštačke inteligencije", naveo je on.
 
Predsednica Saveza za eUpravu i direktorka korporativnih poslova u kompaniji CETIN Dragana Ilić rekla je da će NALED biti deo radne grupe za izradu nove strategije, a da je preduslov za korišćenje veštačke inteligencije dostupnost širokopojasnog interneta, na čemu će biti fokus ove godine. 
  • Okrugli ćošak

    22.02.2024 20:02
    Koliko mi je poznato još od prvog potpredsednika Vlade, stanovnici ove teritorije su zaduženi za veštačku inteligenciju oko 45 milijardi evra.
    Dajte da uložimo u stvarnu inteligenciju, jer to bih mogao da razumem, kako da razumem.
  • sara

    22.02.2024 14:04
    Srbija će u naredne dve godine
    Samo ulažite, ta veštačka inteligencija će uništiti čovečanstvo!!!!. Mi smo zapeli kao sivonje, da budemo tu među prvima,ne misleći na posledice!!!.
  • Joca

    22.02.2024 12:46
    A da se prvo uloži nešto u neveštačku, tj prirodnu inteligenciju ili preciznije obrazovanje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.