Treba li država da plaća Karađorđevićima?

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska partija Srbije, a nezvanično i neki poslanici Demokratske stranke, protive se tome da potomci dinastije Karađorđević besplatno stanuju u dvorskom kompleksu, zbog čega Predlog zakona o dvorskom kompleksu na Dedinju još nije usvojen.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska partija Srbije, a nezvanično i neki poslanici Demokratske stranke, protive se tome da potomci dinastije Karađorđević besplatno stanuju u dvorskom kompleksu, zbog čega Predlog zakona o dvorskom kompleksu na Dedinju još nije usvojen, piše Blic.

Prema predlogu zakona, Zavod za zaštitu spomenika kulture treba da brine o restauraciji objekata, a Gradsko zelenilo o vrtu, dok porodica Karađorđević mora da finansira svoje životne troškove. Karađorđevići su u obavezi da izađu u susret državi kad god neko dođe u posetu ili obilazak, budući da je kompleks otvoren za turističke obilaske.

Za proteklih sedam godina uplaćeno je 455 miliona dinara na račun Fondacije "Dvorski objekti". Iz budžeta Ministarstva kulture u 2005. izdvojeno je 120 miliona dinara za održavanje dvorskog kompleksa, a u prošloj godini 30 miliona. Dvorski kompleks na beogradskom Dedinju ima površinu od 135 hektara, a u okviru njega se nalazi Kraljev dvor, Beli dvor i dvorski park.

  • 06.01.2012 08:48
    1
    NE, a zasto bi mi gradjani izdrzavali nekoga koji se nije pojavljivao u "svojoj" zemlji sve do gradjanskog rata, mogao je posle Titove smrti da se vrati,

    a zasto bi im placali, oni su ZBRISALI iz tadasnje drzave, lepo od maznutih novaca ziveli

    a sto se tice Broza Josipa Tita
    tacno je da je on bi na celu drzave KONFISKOVAO imovinu ljudima...
    i tacno je da je ziveo u Belom dvoru itd

    ali isto tako je tacno da je on Tito bio samo STANAR u tim objektima i da nije
    niti PRODAO,niti PORUSIO, niti DAO SVOJIM NASLEDNICIMA
  • Vaskez NS

    05.01.2012 23:27
    @Crveni Bozo
    S obzirom na tvoj nick pitanje je da li ima smisla da ti se odgovori. Al' ajd, bar zbog ostalih čitalaca koje dovodiš u zabludu:

    1. A ti bi ostavio zlato Hitleru jel da ?

    2. "Ukidanje Kraljevine" - na demokratski referendum pod Titovom batinom misliš jel ? A "ćorave" kutije, to si zaboravio da spomeneš ?

    Sve sam rekao, ko hoće da razume - shvatiće.
  • Crveni Bozo

    05.01.2012 21:33
    nego Aco
    Gde je zlato sto ste maznuli iz Srbije pre nego ste zbrisali pred Svabama `41 ???
    Neka prvo vrate sve zlato sto su pokrali i obveznice iz blagajne zna se tacno koliko je to para. Onda u zatvor pa kad osdlsuze 10 godina za tesku kradju onda da se razmisli da li da im se da drzavljanstvo. Imovina do tad da se konfiskuje i da se da na upravljane drzavi da bi tamo napravila neku kulturnu instituciju. Kraljevina je ukinuta referendumski i vise NIKAD nece biti vracena...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.