Mesec dana od nestanka Danke Ilić: Osumnjičeni za ubistvo u pritvoru, još uvek nije pronađeno telo

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je pre tačno mesec dana u naselju Banjsko Polje i to u vreme dok se igrala sa majkom i bratom.
Mesec dana od nestanka Danke Ilić: Osumnjičeni za ubistvo u pritvoru, još uvek nije pronađeno telo
Foto: MUP
Devojčica je nestala iz vidokruga majke i to u trenutku dok je ona davala sinu vodu. Roditelji su nestanak prijavili policiji koja je odmah reagovala i izašla na teren, a zbog devojčice je po prvi put u Srbiji aktiviran i sistem "Pronađi me", koji je inače domaća verzija "Amber alerta".
 
Za Dankom su od tog trenutka tragali svi - spasioci, vojska i policija, koriščeni su helikopter i dronovi sa termovizijskim kamerama, a u pomoć su pritekli i građani kako u okolini Bora tako i u celoj zemlji.
Priča ni mesec dana kasnije još uvek nije dobila kompletan epilog - priznanja o ubistvu devojčice postoje, osumnjičeni su u pritovru, ali telo, međutim, još uvek nije pronađeno.
 
Naime, potraga i nezvesnost u ovom slučaju postojali su deset dana. Sve nade da je devojčica živa su ugašene nakon vesti da su zbog ubistva devojčice uhapšeni radnici JKP "Vodovod" S. J. (50) i D. D. (50), iz sela Zlot, koji su priznali da su počinili jedan od najstrašnijih zločina.
Takođe, tada je javnost saznala i da su dvojica radnika službenim automobilom udarila devojčicu, a nakon čega su je stavili u gepek i odneli na divlju deponiju na Starobanskom putu.
 
Radici "Vodovoda" se inače terete za delo teško ubistvo, dok se za telom devojčice i dalje traga. Naime, prema saznanjma policije, jedan od osumnjičenih se naknadno, 28. marta, dok je potraga za Dankom trajala, vratio na lokaciju i pomerio telo. 
 
"Više javno tužilaštvo u Zaječaru preduzima mere na pribavljanju i obezbeđenju dokaza potrebnih za vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenih za navedeno krivično delo, a o daljem toku postupka javnost će biti blagovremeno obaveštena", navedeno je tada u saopštenju tužilaštva koje je objavljeno četvrtog aprila.
 
Šta se sve tačno desilo kobnog dana? 
 
Sve je počelo kada je majka devočice sa sinom i Dankom 26. marta otišla do porodične kuće u Banjskom Polju kako bi se, kako je tada navela, deca poigrala. Ona je sa njima bila u dvorištu i fotografisala ih, a potom fotografije slala suprugu. Kasnije je upravo jedna od njih i korišćena u trenucima kada se za devojčicom tragalo. 
 
Kako je tada pisalo na sajtu "pronadjime.mup.gov.rs", Danka Ilić ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Na sebi je u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu, crne patike i kosu vezanu u rep. 
 
Prema navodima ministra Bratislava Gašića, pretpostavlja se da se devojčica kretala asfaltom na koji je verovatno sama izašla. Tada je, prema proveri kamera sa okolnih objekata, zabeleženo i kretanje vozila kojim je Danka udarena u ulici Radomira Putnika. 
 
Osumnjičeni su tokom saslušanja naveli da su tu stali zbog potrebe za toaletom. Ispred kapije su se zadržali oko dva i po minuta, a devojčicu su, kako se sumnja, udarili malo nakon što su krenuli. Tačnije, prema rečima Gašića, nekih 30 do 40 metara od kapije kuće iz koje je izašla.
 
Automobil se u tom trenutku, dodao je Gašić, kretao brzinom od 20 kilometara na čas. Njime je u trenutku nesreće upravljao D.D, dok je S.J. na mestu suvozača. Upravo je suvozač S.J. izašao iz automobila, uzeo devojčicu i ubacio je u gepek preko alata koji su nalazio u tom, inače, službenom vozilu. 
 
Kako je dalje naveo Gašić, tokom vožnje dvojica osumnjičenih su se dogovorili da telo deteta negde bace, a usput ih je zaustavio otac devojčice koji ih je pitao da li su je videli na šta su odgovorili negativno.
 
U 14 sati su se uputili starobanjskim putem, a prilikom dolaska na deponiju, na kojoj su se zadržali minut i po, S.J. je uzeo dete i bacio ga na bedem na kom je bila gomila smeća, dok je D.D. bio pored auta pazeći da neko ne naiđe. Nakon toga su se vratili u firmu, ostavili vozilo.
 
Dest dana su za Dankom intezivno tragali svi u Srbiji. Ministar Gašić je naveo da je tom prilikom urađeno 15 poligrafskih ispitivanja. Kako je dodao, prve upute kako bi tekla potraga, dala je majka devojčice. 
 
"U potrazi su korišćena sva raspoloživa tehnička sredstva - dronovi sa termovizijama i bez nje, helikopteri, policijski psi tragači, pregledano 200 kuća, isto toliko stanova, više od 400 vozila, dobijeno obaveštenja od više desetina osoba, pregledano više od 10 kamera, poligrafski testirano 15 osoba, na dan nestanka locirano 42.000 telefona na baznoj stanici u Boru", rekao je Gašić.
 
Iz Gorske službe spasavanja su naveli da su ranije u potragu bili uključeni svi resursi, uz napomenu da je reč o nezgodnom terenu. Inače, u danima nakon nestanka devojčice padala je kiša, što je dodatno otežavalo posao spasiocima. 
 
U Banjskom Polju su tih dana bili i specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Oni su detaljno pretražili tunel, podzemne kanale i šahte ukupne dužine oko 4,5 kilometara, u rejonu Banjskog Polja do grada Bora.
 
Gašić je istakao i da je zahvaljujući sistemu "Pronađi me" dobijeno stotine hiljada poruka i poziva, kao i dojava da je dete viđeno na benzinskoj stanici u Bratislavi. Policija je i te, kaže, navode proveravala. 
 
Takođe, drugog dana potrage priveden je i pripadnik MUP-a iz Bora, zbog sumje da je medijima i advokatima iznosio detalje iz istrage. Aktiviran je i sistem "Pronađi me", ali ne odmah. Kako je predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) Igor Jurić tada objasnio za Euronews Srbija, on je aktiviran nekoliko sati kasnije zbog toga što je policija najpre morala da uradi bezbedonosnu proveru. 
 
Istraga u Austriji, hapšenja u BiH i apel na medije
 
Za Dankom je žutu poternicu raspisao i Interpol. Reč je o poternici koja se koristi za nestala lica, uz detaljan opis i imena roditelja. U tom periodu se na mrežama pojavilo snimak na kojem se u Beču nalazi devojčica koja podseća nestalu Danku i koja je bila u pratnji dve Rumunke. Srpska policija je kontaktirala kolege i snimak je poslat Europolu. Tada se sumljalo da je došlo do otmice deteta.
 
Međutim, nakon provera, bečka policija saopštila je da nije reč o Danki i da je žena koja je bila osumnjičena za otmicu bila uplašena nakon ovih vesti. Naime, reč je o rumunskoj državljanki koja živi i radi u Beču. On je tada za austrijski sajt "Kosmo" rekla da je bila u Velsu kada je shvatila da se na svim društvenim mrežama, na televizijama u Rumuniji i Srbiji deli snimak sa njenim likom i da se za njom traga zbog nestalog deteta.
 
Ona je tada navela da je odmah otišla u policiju, ali da su je poslali kući i savetovali da se prijavi policiji u Beču koji je u njenom okrugu. 
 
Međutim, ovo nije jedini slučaj koji je uzbudio javnost. Naime, 28. marta su tri osobe u BiH uhapšene i to po nalogu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikTok-a objavile da su povezane s nestankom devojčice.
Oni su tvrdili da imaju saznanja o nestanku maloletne devojčice u Srbiji, i za otkrivanje informacija tražili 50.000 konvertabilnih maraka (oko 25.000 evra).
 
U proteklih mesec dana, još na početku potrage, MUP je apelovao na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu.
  • Ika

    27.04.2024 05:49
    Mozda
    Ako sumnja u sektor, da su nešto grozno učinili sa telom. I da su 50km prebacili. Mozda bude do Djerdapa, nacionalno parka. TJ u Dunav bacili, jer samo 2ipo sata je vožnja od Bora do Djerdapa. Monstrumi!! Doživotna za takve
  • Пеле

    26.04.2024 11:02
    Није ми реално да починиоци који су признали злочин неће да кажу где је тело, нешто ту није како треба.
  • Грађанин

    26.04.2024 10:26
    Сумљало?

    Ајд бар прочитајте то што копирате.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija