Suđenje Ratku Mladiću počinje u sredu

Suđenje Ratku Mladiću trebalo bi da počne u sredu, 16. maja, ako bude odbačen zahtev odbrane haškog optuženika za odlaganje početka sudskog procesa.
Suđenje Ratku Mladiću trebalo bi da počne u sredu, 16. maja, ako bude odbačen zahtev odbrane haškog optuženika za odlaganje početka sudskog procesa.

Mladićeva odbrana je u petak zatražila od predsednika Haškog suda da izuzme sudiju Alfonsa Orija, optužujući ga za pristrasnost jer je bio sudija u više drugih slučajeva u kojima su nekadašnji Mladićevi saradnici osuđeni. Odbrana tvrdi i da je Holanđanin pristrasan i kad su u pitanju optužbe za zločine u Srebrenici 1995. godine. Mladićevi advokati su u više navrata uputili zahtev da se odloži početak suđenja. Sudsko veće je 4. maja odbacilo prethodni zahtev odbrane Ratka Mladića da početak suđenja bude odložen za 90 dana.

Mladićev advokat Branko Lukić obrazložio je ranije da je tužilaštvo tek krajem aprila obelodanilo pojedine dokumente i da odbrana neće imati dovoljno vremena da se pripremi za unakrsno ispitivanje svedoka, što bi, kako tvrdi, moglo negativno da utiče na pravičnost postupka.

Suđenje Mladiću počeće uvodnom rečju Tužilaštva, a Mladićeva odbrana je navela da u ovoj fazi postupka neće držati uvodnu reč, kao i da se optuženi neće obraćati Sudskom veću.

Tokom suđenja bi trebalo da bude saslušano 413 svedoka Tužilaštva, među kojima dva veštaka. Planirano je da saslušanje prvih svedoka i izvođenje dokaza optužbe počne 29. maja.

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. godine. Uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. godine, a 31. maja izručen je Hagu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija