Čak 46 stranaka u budućem sazivu Skupštine Srbije

U novom sazivu parlamenta, koji bi trebalo da bude konstituisan 8. juna, mandate će dobiti predstavnici čak 46 stranaka, što znači da će u Skupštinu ući najviše partija dosad.

U novom sazivu parlamenta, koji bi trebalo da bude konstituisan 8. juna, mandate će dobiti predstavnici čak 46 stranaka, što znači da će u Skupštinu ući najviše partija dosad - duplo više stranaka nego u prošlom sazivu i više od pola trenutno registrovanih stranaka (registrovano je 89).

Prošle godine donet je Zakon o političkim strankama i pooštreni su uslovi za registraciju, ali to nije donelo veću uređenost političke scene u Srbiji. "Umesto uređene političke scene, s manjim brojem stanaka koje imaju jasnije utvrđene stavove, imamo primer ekstremne raznovrsnosti parlamenta koje unosi veliku dozu konfuzije" rekao je za Blic politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati podseća da su koalicioni sporazumi velikog broja partija način da se zaobiđe visok izborni prag, što mnoge od tih partija ne bi mogle same. On zato smatra da bi Srbija, poput Poljske i nekih baltičkih zemalja, trebalo da uvede varijabilni izborni prag za koalicije, koji bi se uvećavao za sedam procenata sa svakim novim učesnikom.

"Kada taj prag ili cenzus nije diferenciran, naravno da će se pod kišobran države skloniti mnogo više stranka. Ovako, sada imamo 20 partija u opoziciji i najverovatnije 20 u vladi, što je ekstremni višepartizam", ocenio je Goati.

  • ns

    18.05.2012 08:29
    Uđeš u partiju i živiš na državnim jaslama.
    Zabraniti da poslanici dobijaju plate dokle god je država u minusu. Zamrznuti im žiro račun ko i svim firmama gubitašima.
  • Talibanija

    18.05.2012 07:56
    Ajde dajte spisak da znamo za koga smo glasali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija