Otrovano šest orlova belorepana

Četiri mrtva orla belorepana upravnici lovišta pronašli su u ataru mesta Vajska u opštini Bač, dok su još dva, sa očiglednim simptomima trovanja, pronađena živa u neposrednoj blizini.

Četiri mrtva orla belorepana upravnici lovišta pronašli su u ataru mesta Vajska u opštini Bač, dok su još dva, sa očiglednim simptomima trovanja, pronađena živa u neposrednoj blizini.

Jedan je kasnije uginuo, dok drugi nije pronađen.

Inspekcijska kontrola Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine utvrdila je da su svi leševi belorepana bili u blizini mrtvog šakala čije su ostatke jeli. Kako navodi stručni saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marko Tucakov, leš šakala je bio stariji i gotovo je sigurno, prema izgledu leševa, da je reč o masovnom trovanju belorepana putem konzumiranja otrovanog mesa šakala.

U Zavodu dodaju i da su leševi preneseni u Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad", kako bi se otkrili uzroci uginuća, te da očekuju od javnog tužioca da pokrene postupak, kako bi se otkrio počinilac ovog zločina. Kako navodi Tucakov, orao belorepan je globalno ugrožena i strogo zaštićena vrsta u Srbiji, a odštetni cenovnik predviđa naknadu štete za ovu vrstu u visini od čak 400.000 dinara po jednom primerku.

"Upotreba otrova u prirodi, veoma rasprostranjena u Srbiji, iz godine u godinu uzima veliki danak živom svetu. Slučajevi stradanja strogo zaštićenih vrsta ptica i sisara, koje stradaju nakon konzumiranja otrovnog plena, ili semenja tretiranih opasnim biocidima, sve su češći, a do sada nije bilo slučajeva terećenja počinitelja", navodi Marko Tucakov. Zavod je apelovao da se dozvoljeni biocidi upotrebljavanju jedino na način i u količinama koje su propisane uputstvom za upotrebu.

Jugozapadna Bačka je, inače, jedno od dva najvažnija mesta koncentrisanja belorepana u Srbiji. Tu se, u ritskim šumama, gnezdi nekoliko parova, a zahvaljujući povoljnim uslovima za ishranu, tokom cele godine sakupljaju se jata mladih ptica. Otrovane ptice su sve bile mlade, u svojoj drugoj ili trećoj godini života, neiskusne da same ulove plen, a za takve ptice je tipično da se hrane uginulim životinjama. Uginuće ček šest belorepana na jednom mestu nikada nije zabeleženo u Srbiji i predstavlja teško nadoknadiv gubitak u populaciji ove strogo zaštićene vrste.

  • semtex

    21.05.2012 11:47
    uzas
    Ovo je uzasnije 100x od samih parlamentarnih i predsenickih izbora...
  • TT

    21.05.2012 10:21
    :(
    jadni orlići

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija