Više od polovine brojila u Srbiji nebaždareno

Gubici zbog nebaždarenih brojila za struju, kojih u Srbiji ima između 50 i 60 odsto, godišnje iznose oko 25 do 30 miliona evra, rečeno je danas na skupu o brojilima i liberalizaciji tržišta struje.
Gubici zbog nebaždarenih brojila za struju, kojih u Srbiji ima između 50 i 60 odsto, godišnje iznose oko 25 do 30 miliona evra, rečeno je danas na skupu o brojilima i liberalizaciji tržišta struje.

Ako je neko brojilo nebaždareno, to automatski ne mora da znači i da je neispravno, rekao je zamenik generalnog direktora EPS-a Životije Jovanović.

On je rekao da 1,8 miliona brojila treba baždariti, zameniti ili popraviti, jer su godišnji gubici struje oko dva odsto, zbog takvih brojila, kojima je istekao rok trajanja.

Jovanović je ukazao na problem što se stalno obaraju tenderi za nabavku takozvanih "pametnih brojila" sa daljinskim očitavanjem i ocenio da bi kompletna zamena sadašnjih brojila "pametnim", ako je uopšte bude, mogla potrajati čitavu deceniju, jer je pitanje da li je to ekonomski opravdano za sve potrošače.

Tenderi padaju iz raznih razloga, proizvođači tvrde da su im nejasne tehničke specifikacije, a EPS je od decembra prošle godine uprostio te specifikacije, rekao je on i dodao da je cilj da samo cena bude ta na osnovu koje će se odlučivati od koga će EPS nabaviti brojila.

"I trgovci nam zagorčavaju život i žalbe su kod svakog tendera neminovne, što oteže postupak u nedogled," rekao je Jovanović i dodao da novi zakon o javnim nabavkama nije mnogo doprineo povećanju efikasnosti u tom poslu.

Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović apelovao je na EPS i proizvođače brojila da ubrzaju i završe postupak nabavke "pametnih brojila", jer je to i u interesu države i potrošača, kao i da se energetski subjekti pripreme za novu fazu otvaranja tržišta struje od 2014. godine.

Moramo imati spremne merne uređaje i brojila jer je to, kako je rekao, važno i zbog predstojeće nove faze liberalizacije tržišta električne energije, od početka 2014. kada će se na slobodnom tržištu naći nešto manje od 35 odsto velikih i potrošača na srednjem naponu.

"U suprotnom se moraju preduzimati neke vanredne mere, ako se taj problem ne reši u nekom normalnom roku," poručio je Trifunović.

On je napomenuo da su od kraja prošle godine otvorena četiri postupka za nabavku 30.000 brojila, kao i da je Elektrovojvodina u pregovaračkom postupku pokušala da nabavi 70.000 brojila, istakavši da ništa od toga još nije realizovano, kao ni kredit od EBRD-a za tu namenu vredan oko 40 miliona evra.

"To je vrlo problematična situacija, a takođe se ni baždarenja ne rade na vreme, a mnogim uređajima je istekao rok tarajanja," rekao je on i ponovio da sve to državu i potrošače košta oko 25 miliona evra godišnje.

Trifunović je poručio da je spreman regulatorni okvir za novu fazu otvaranja tržišta struje, kada će se na tržištu naći oko 4.800 potrošača.

On je najavio da bi 11. oktobra trebalo da bude predstavljen izmenjeni zakon o energetici, koji predviđa primenu trećeg energetskog paketa EU, podsetivši da je u toku i javna rasprava o Strategiji razvoja energetike do 2025. sa projekcijom do 2030.

  • novosadjan

    18.09.2013 17:53
    zar po zakonu nije kaznjivo prodavati nesto a nemati potvrdu da je kantar bazdaren, na pijaci kad prodajes jabuke i nemas bazdaren kantar platis kaznu, a za eps ovo izgleda ne vazi ili direktor nije upoznat. samo kad zna koliko je njegova firma izgubila
  • u Vojvodini

    18.09.2013 15:29
    Srbijanci trenuraju strogocu
    U Srbiji sigurno je tako, i jos losije je,
    jer u Srbiji polovina potrosaca NE PLACA potrosenu sruju EPS-u

    dok je u Vojvodini % neplagtsa jako malo,
    da zlo bude vece svi, oni koji su miljenici politicara iz vlasti BG, NE PLACAJUI ama bas nista
  • Lalla

    18.09.2013 14:20
    Zakon,,,zakon,,,,zakon.......
    ...direktor;
    brojila,...treba bazdariri,zameniti ili popraviti....
    Ocito direktor nepoznaje osnovni Zakon!!!!!!!
    Cl,54.Zakona o energetici decidno kaze;
    mesto razdvajanja je merni set,koji je u obavezi distributera da ga nabavi,odrzava i ocitava,a postavlja na mesto razdvajanja javne i privatne povrsine!!!
    Postojeci merni uredjaji su nesporno privatno vlasnistvo potrosaca!!
    Rok uskladjivanja sa Zakonom je bio april 2006.g.
    EPS nije ispostovao Zakon!!!!!!!!!!!!!!!
    Postavlja se pitanje uskladjenosti sa Zakonom mernih setova koje postavlja EPS;
    Zakon o zastiti potrosaca;
    jedinicna kolicina i jedinicna cena moraju biti jasno iskazani i podlozna proveri...
    a novopostavljeni nemaju displej za ocitavanje,,,
    to je kao i da na kantaru vidi samo trgovac,,,,
    Od svega;
    najproblematicnije je sto direktor pa i EPS ne poznaju ili ne postuje osnovni Zakone u svom poslovanju!!!!!!!!!,,,,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija